Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: „Srpski telegraf“ objavljivanjem uznemerivajućeg sadržaja prekršio Zakon o javnom informisanju i novinarski Kodeks
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

05. 06. 2018.

UNS: „Srpski telegraf“ objavljivanjem uznemerivajućeg sadržaja prekršio Zakon o javnom informisanju i novinarski Kodeks

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja uznemiravajućeg sadržaja na naslovnoj strani današnjeg „Srpskog telegrafa“ čime su prekršeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Kodeks novinara Srbije. Dnevni list „Srpski telegraf“ je na današnjoj naslovnoj kao i na prvim stranama objavio uznemiravajuće fotografije sa mesta ubistva pevačice Jelene Marjanović.

UNS podseća da je članom 79. Zakona o javnom informisanju i medijima propisano da se „prikazom ili opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme se povrediti dostojanstvo žrtve nasilja“.

UNS ističe da je ovim fotografijama i tekstom povređen Kodeks novinara Srbije u delovima koji propisuju zaštitu prava na dostojanstvo žrtve zločina i pretpostavke nevinosti osumnjičenog kao i da su povređena prava žrtvine maloletne ćerke.

UNS upozorava novinare da su  dužni da u skladu sa Kodeksom vode računa o tome da izvori informacija često slede svoje interese ili interese društvenih grupa kojima pripadaju i prilagođavaju svoje iskaze tim interesima.

UNS podseća da je prošle godine Savet za štampu utvrdio da je u 2017. i 2016. godine najdrastičnije kršenje Kodeksa novinara bilo u slučaju ubistva Jelene Marjanović.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

07.06.

2018.

Slavujko [neregistrovani] u 11:10

LESINARI...

Ne mogu da razumem ovakav, ljigav, ponizavajuci i dodvornicki stav UNS?! SVE, dakle SVE koji se ogrese o Kodeks UNS - IZBACITI IZ UDRZENJA!
Kakva polemika? Ovakvi ispadi i sadizam su ponasanja najmonstruoznijih LESINARA (!) koji ne zasluzuju ni da novine uzmu u ruke a da ih uredjuju!!!
Ovo je i SAMARCINA za aktuelnu Vlast u Srbiji koja, ako ne reaguje najostrije prema ovakvim spodobama - MORA DA PODNESE OSTAVKU - KOLEKTINU!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi