Naslovna  |  Saopštenja  |  Koalicija: Mladenovac da poništi konkurs zbog nezakonitog preinačenja odluke stručne komisije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 12. 2018.

Koalicija: Mladenovac da poništi konkurs zbog nezakonitog preinačenja odluke stručne komisije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog odluke Veća gradske opštine Mladenovac da preinači predlog komisije za ocenjivanje projekata i traži poništavanje Rešenja o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Mladenovac do kraja 2018. Pored toga, zbog ove ozbiljne nezakonitosti Koalicija traži i da se ceo konkurs poništi i raspiše novi.

Veće gradske opštine Mladenovac, što se iz rešenja vidi, odlučilo je da preinači odluku komisije i umesto projekta podnosioca Eva doo, sufinansira projekat podnosioca GIR MS Štampa. Veće je, naime, suprotno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima i Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, donelo takvu odluku.

Odluka da se projekat podnosioca Eva doo ne podrži obrazložena je time da “ovaj štampani medij ne informiše objektivno i nepristrasno  građane Mladenovca o dešavanjima u gradskoj opštini Mladenovac, što je nedopustivo”. U obrazloženju se Veće poziva i na “poslednje pisanje ovog medija povodom svečanosti obeležavanja stogodišnjice Mladenovca u Prvom svetskom ratu”.

Sa druge strane Veće odlučuje da podrži projekat GIR MS Štampa pozivajući se na “dugogodišnju saradnju” sa ovim medijem, ujedno ocenjujući ovaj projekat kao jedan od najkvalitetnijih.

Koalicija novinarskih i medijskih udrženja podseća Veće gradske opštine Mladenovac da za ocenjivanje medijskih projekata nemaju mandat, ali i da su članom 18. Pravilnika o sufinansiranju projekata za  ostvarivanje javnog interesa  u oblasti javnog informisanja, jasno definisani kriterijumi za ocenjivanje projekata. Ni „pređašnja saradnja“, niti način na koji mediji izveštavaju lokalnim svečanostima, nisu nešto što zakon i pravilnik ne uzimaju u obzir kada je ocenjivanje medijskih projekata u pitanju.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja očekuje i poziva da se ovim povodom javno oglasi Ministarstvo kulture i informisanja u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima.

Kragujevac -Beograd-Novi Sad - 4.12. 2018.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’ Lokal pres’’

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

 

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi