Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Kazniti odgovorne za pretnje Žaklini Cvetković Mladenović i Tatjani Vojtehovski
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 12. 2018.

UNS: Kazniti odgovorne za pretnje Žaklini Cvetković Mladenović i Tatjani Vojtehovski

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i Tužilaštva da što hitnije pronađu i kazne odgovorne za pretnje koje su prekjuče i juče upućene glavnoj urednici portala Info centar jug iz Lebana Žaklini Cvetković Mladenović i novinarki TV Prva Tatjani Vojtehovski. Kako je UNS-u rekla Žaklina Cvetković Mladenović, u redakciju portala Info centar jug u Lebanu preksinoć je upao muškarac koji ju je vređao i pretio da će joj zapaliti automobil.

„Nakon toga je izašao i fotografisao moj automobil preteći da će ga dići u vazduh. Znao je tačno koji je moj od svih autombila koji su tamo bili. Prvi put sam ga u životu videla. Osetila sam se veoma uznemireno, naročito kada je počeo da mi spominje decu i preti. Pisala sam o zelenašima i već nekoliko puta sam dobijala pretnje, zastrašivali su me, grebali auto, zato mislim da ovo ima veze sa tim“, rekla je Cvetković Mladenović i dodala da je podnela krivičnu prijavu i dala izjavu policiji.

Tatjana Vojtehovski juče je na Tviteru dobila niz pretnji, između ostalog da će biti silovana ukoliko ne prestane da govori o protestima, ali i poruke u kojima se preti njenoj ćerki.

„Juče smo u roku od osam sati Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal moja ćerka i ja podnele tri krivične prijave. Pozvali su me i sada idem da dam izjavu. Ovo je, kao što sam posle i napisala na Tviteru, direktna posledica retorike Aleksandra Vučića“, rekla je Vojtehovski.

UNS podseća da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

UNS očekuje da odgovorni za ove napade u skladu sa tim budu i kažnjeni.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

28.12.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 16:35

SELEKTIVNOST UNSA

Dokle,bre,takva selektivnost od rukovodstva UNS-a. OK, pretnje nisu dozvoljene, treba ih osuditi,ali gde je sada UNS, Ljilja Smajlović, Radomirović i ostale glavešine, da saopšte svoj stav o naslovnoj strani NIN-a.?Ili će nam objšanjavati Smajlović da je reč o karikaturi, satiri što mi obični smrtnici od gradjana i novinara ne razumemo. Treba da vas je sramota,a digli ste dreku(samo delimično opravdanu) na naslovnu stranu Ilustrovane. Budite ono što je UNS bio godinama i decenijama. Vratite se tim korenima ,a ne postajte politička stranka kao što su NUNS i NDNV.A svakim danom sate sve više.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi