Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS osuđuje postupak prema novinarima u Kuli
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 02. 2011.

UNS osuđuje postupak prema novinarima u Kuli


Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim regionalnim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (DNV) osuđuje izbacivanje novinara sa zasedanja Skupštine opštine Kula i njihovo privođenje u policiju pod optužbom da su remetili javni red i mir. Novinari su kao i obično mirno pratili sednicu Skupštine opštine i nisu remetili njen tok.

Kao razlog za nasilno sprečavanje novinara u obavljanju njihovog posla opštinari navode da nisu imali akreditacije, iako su zasedanju prisustvovali novinari koji godinama prate rad lokalnog parlamenta.

Pre mesec dana usvojen je „Pravilnik o načinu i obezbeđivanju javnosti rada na sednicama Skupštine opštine Kula i radnih tela“, koji u suštini onemogućava javnost rada lokalne samouprave. Incident se desio uprkos činjenici da su sednici prisustvovali novinari koji su pozvani na današnje zasedanje.

Sličan pravilnik prošle godine usvojen i u Kragujevcu, ali je izmenjen posle intervencije novinarskih udruženja.

Nasilje u lokalnom parlamentu u Kuli ponovilo se i sa novinarima koji su došli kasnije: obezbeđenje je nasrnulo i na njih i, uz primenu fizičke sile i pretnje, izguralo ih napolje,a sve to dešavalo se pred očima celokupnog lokalnog rukovodstva i odbornika.

UNS sa DNV-om zahteva od Ministarstva kulture, Pokrajinskog sekretarijata za informisanje i rukovodstva lokalne samouprave u Kuli da odmah prestane ovakvo drastično kršenje slobode medija.




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi