Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Omogućiti Asanžu slobodu kretanja i novinarskog rada
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 04. 2019.

Izvor: UNS

UNS: Omogućiti Asanžu slobodu kretanja i novinarskog rada

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog hapšenja osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža nakon odluke Ekvadora da mu ukine azil, koji je šest godina uživao u ambasadi te zemlje u Londonu.

UNS poziva Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara, organizacije koje se bave slobodom medija, govora i mišljenja da od britanskih vlasti traže dozvolu da Asanž dobije boravak u bilo kojoj zemlji sveta koja je spremna da mu pruži gostoprimstvo.

UNS podseća da su Asanž i njegove kolege iz "Vikiliksa" dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da saznaju činjenice koje su vlasti od njih krile. Države imaju pravo da štite svoje tajne, ali Džulijan Asanž je na delu dokazao zašto novinari ne smeju da im u tome pomažu.

UNS je i ranije pozivao srpsku i međunarodnu javnost na solidarnost sa Asanžom, kome je pretio gubitak azila u Ambasadi Ekvadora u Londonu i koja mu je 2018. godine uskratila korišćenje Interneta i mogućnost da prima posetioce.

UNS je Asanžu 2011. godine, povodom Međunarodnog dana slobode medija, dodelilo nagradu „Zora“ za slobodu medija. Asanž je prvi stranac kom je ovo Udruženje, jedno od najstarijih novinarskih udruženja na svetu, osnovano 1881. godine, dodelilo nagradu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi