Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i DNKiM: EULEKS da zaštiti novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 04. 2011.

UNS i DNKiM: EULEKS da zaštiti novinare

Društvo novinara KiM i Udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuju maltretiranje i privođenje vlasnika Klokot radija Nikole Stolića od strane specijalnih jedinica KPS-a.

Bez ikakvog povoda i obrazloženja šikaniran je kolega Nikola Stolić. Na nepriličan i ponižavajući način pripadnici specijalne jedinice Rose presreli su njegovo vozilo, kako Stolić kaže, najverovatnije zbog toga što je imao srpske registarske tablice. Stolića su grubo pretresali i priveli u policijsku stanicu u Uroševcu. Kao razlog za ovakav postupak naveli su „sumnju da poseduje falsifikovanu saobraćajnu dozvolu“.

Društvo novinara Kosova i Metohije smatra da je u proteklih nekoliko meseci došlo do eskalacije napada, različitih oblika iskazivanja netrpeljivosti i bahatog ponašanja predstavnika kosovskih institucija prema novinarima koji izveštavaju i rade na srpskom jeziku.

Policija u pojedinim regionima Kosova sistematski maltretira pripadnike medija i doživljava ih kao neprijatelje i uljeze na svojoj teritoriji.

Incidenti koji su se dogodili zahtevaju hitnu intervenciju EULEKS-a koji mora pokrenuti istragu protiv ovakvog ponašanja pripadnika Kosovske policije. Slobode medija i rad njihovih predstavnika drastično se ugrožavaju, što kreira atmosferu straha i bitno sužava kretanje novinara i onemogućuje njihov rad.

Za dosadašnja maltretiranja novinara i Srba i Albanaca niko nije odgovarao.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi