Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Valjevski čelnici da ne diskriminišu novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 05. 2019.

UNS: Valjevski čelnici da ne diskriminišu novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje što su čelnici Grada Valjeva diskriminisali novinare i odlučili da o poseti ministara Branka Ružića i Slavice Đukić Dejanović obaveste samo neke medije, čime su prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima.

Prema UNS-ovim saznanjima, valjevska vlast na praćenje jučerašnje i današnje posete ministara, osim izveštača televizija i lokalnog lista „Napred“, nije pozvala valjevske dopisnike i novinare valjevskih portala, iako su ranije bili pozivani na ovakve događaje.

Prema informacijama UNS-a, na događaje nisu pozvani dopisnici „Blica”, „Večernjih novosti”, „Kurira”, „Informera”, „Politike”, Radija Slobodna Evropa, N1, kao i novinari portala „Valjevska posla”, „Kolubarske.rs”, „Vamedia” i „Patak onlajn”.

UNS-u u Gradu Valjevu niko nije mogao da govori zašto pojedine novinare ne pozivaju, jer je, kako su rekli, u toku skupština grada kojoj prisustvuju svi čelnici, ali i drugi zaposleni u gradskim organima.

UNS ističe da se selektivnim pozivanjem novinara krši Zakon o javnom informisanju i medijima po kojem je zabranjena „neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“.

UNS poziva lokalne vlasti u Valjevu, ali i druge nosioce javne vlasti da se ne služe ovakvom praksom i da poštuju Zakon u kojem se navodi i da se „sloboda javnog informisanja ne sme povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja”.

 

 

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

02.06.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 12:46

Diskriminacija

Zašto Vi dodatno diskriminišete medije nepotpunim izveštavanjem?

Odgovori
ned

02.06.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 01:21

Dopisnik vam je novinar?

3. Prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako je njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži.

UNS je u svom saopštenju isključio sa spiska nepozvanih medija Televiziju Marš.
Time je prekršio kodeks novinara Srbije.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi