Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Vlast u Aleksandrovcu da prestane sa šikaniranjem Gvozdena Zdravića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

27. 06. 2019.

UNS: Vlast u Aleksandrovcu da prestane sa šikaniranjem Gvozdena Zdravića

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da lokalna vlast u Aleksandrovcu prestane sa šikaniranjem novinara lista „Rasina pres“ Gvozdena Zdravića kojem ni danas nije bilo dozvoljeno da prati sednicu Skupštine opštine sa obrazloženjem da „neistinito piše o rukovodstvu Opštine“, kao i da je „nedostojan“.

Kako je Zdravić rekao UNS-u pri pokušaju da uđe na sednicu Skupštine Opštine Aleksandrovac, koja je najpre zbog njegovog prisustva odložena, a zatim održana u prostorijama Muzeja vinarstva i vinogradarstva, fizički ga je napao radnik opštinskog obezbeđenja i sprečio ga da radi novinarski posao.

UNS podseća odbornike Skupštine opštine Aleksandrovac da po Zakonu o javnom informisanju i medijima niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i da su organi vlasti dužni da ravnopravno, bez diskriminacije, tretiraju sve novinare i da im omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.

UNS ističe da odbornici nisu ovlašćeni da na osnovu svojih subjektivnih ocena odlučuju ko može, a ko ne da izveštava iz opštinskog parlamenta, već su dužni da omoguće svim novinarima, da rade svoj posao u interesu javnosti.

UNS naglašava da ova, najnovija u nizu višegodišnjih zabrana Gvozdenu Zdraviću da izveštava o radu Skupštine Aleksandrovca, zaslužuje reakciju premijerke Ane Brnabić, Ministarstva kulture i informisanja, kao i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

UNS podseća da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati njihovo pravo da obavljaju svoj posao.

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

30.06.

2019.

Milan Đokić [neregistrovani] u 02:00

Kad je bal nek' ima i muzike

Podrška iz Užica Gvozdenu Saviću od Milana Đokića. Neću nikoga ništa da učim ali napisaću šta bih ja uradio. Otišao bih tamo i pokušao da uđem. Ukoliko mi ne odobre raspravljao bih se sa njima verbalno, a ako bi oni započeli i fizički obračun ne bih pobegao. Ipak probao bih da ga izbegnem ako mogu. Ukoliko ne dozvole ulazak uradio bih sledeće. Otišao u prostorije redakcije lista za koji radim i otkucao naslov "Izveštaj sa sednice Skupštine opštine Aleksandrovac". Ispod naslova (bez nadnaslova i podnaslova) bih stavio veliko "X" preko cele strane i potpisao se naravno. Za naslovnu starnu bih dao uredniku (ukoliko nije kukavica kao moj nekadasnji urednik ili ljubimac lokalne vlasti) da na delu naslovne strane stavi fotografiju zgrade u kojoj se održavaju sednice Skupštine opštine Aleksandrovac, citat naslova "teksa" i ispod broj strane na kojoj se nalazi. Kada vide i dobiju pošizitis neka se bune slobodno. Sa tim bih prestao kada mi odobre ulazak na sednicu SO Arandjelovac. Borio bih se do kraja. Kad je bal neki ima i muzike.

Odgovori
čet

27.06.

2019.

Zavrzlama u Župi [neregistrovani] u 23:39

Gde je podrška?

Ovo nije ni prvi, a neće biti ni poslednji put , da vi izdajete saopštenje o šikaniranju kolege Gvozdena Zdravića, a da se niko iz odgovarajućih institucija ne oglasi, i na kraju zaštiti prava novinara koja se bez posledica po lokalne moćnike, vrše iz sednice u sednicu skupštine opštine Aleksandrovac.
Sada su se u progonu pridužili i odbornici Srpske napredne stranke, samo zato što je novinar Zdravić poslednjih nekoliko dana ukazao na niz zlopotreba a naročito na falsifikat koji je pre uradio D Mirko Mihajlović(SNS), sadašnji predsednik opštine, zašto mu je izrečena mera oodlaganja krivičnog dela kroz institut oportuniteta.
Razlozi koji se navode kao razlog zabrane novinaru Zdraviću su inače već dobro eksploatisani u odgovoru na žalbu Ustavnom sudu u kojij se jasno i nedvosmisleno kaže da je novinar Zdravić ponekad iznosio činjenice koje nisu bile tačne, ali samo onda kada mu opštinska uprava Aleksandrovac nije odgovorila na po zakonu dostavljeni zahtev za informaciju od javnog značaja koja se ticala predmeta spora koji je novinar Zdravić imao sa Jugoslavom Stajkovcem tadašnjim predsednikom opštine Aleksandrovac.
I na kraju, kada će se već jednom ispitati razlog podrške koju Juga Stajkovac uživa kod Načelnika policijske stanice Aleksandrovac, a koji sve prijave koje podnosi novinar Zdravić pažljivo odlaže u fijoke, a kada ispituje, radi tako da zasmejava kompletnu javnost u Župi.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi