Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Slovački nacionalni savet da se ne meša u uređivanje „Hlasa ljudu“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 08. 2019.

UNS: Slovački nacionalni savet da se ne meša u uređivanje „Hlasa ljudu“

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava odluku redakcije lista na slovačkom jeziku „Hlas ljudu“ da na jučerašnji događaj „Susret novinara“ u Bačkom Petrovcu pošalje novinara Juraja Bartoša, uprkos pritisku i suprostavljanju Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji je njihov osnivač.

U dopisu Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine upućenom redakciji „Hlas ljudu“, u koji je UNS imao uvid, traži se da Bartoš ne izveštava sa ovog događaj, kako ne bi došlo do „veće kolizije između ove dve ustanove“(prim. UNS-a nacionalnog saveta i redakcije „Hlas ljudu“).

UNS ističe da je suvereno pravo redakcija da određuju ko će da izveštava sa nekog događaja i da niko pa ni osnivač medija ne može da suspenduje prava urednika i novinara.

UNS su iz redakcije „Hlas ljudu“ obavestili da je mešanje u uređivanje lista na slovačkom jeziku zaoštreno nakon što su prevlast u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine dobili lista „Matica slovačka“ i članovi stranke „Slovaci napred“.

UNS podržava kolege iz „Hlasa ljudu“, veruje u njihovu stručnost i profesionalizam i protivi se političkim smenama i mešanju u rad redakcije.

UNS podseća da se u predlogu mera Radne grupe za izradu Medijske strategije traži da se uspostavi uređivačka nezavisnosti medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, a to znači, između ostalog, da se bez davanja saglasnosti od strane zaposlenih u redakciji ne mogu imenovati i razrešiti glavni i odgovorni urednici medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi