Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS pozdravlja dekriminalizaciju klevete
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

22. 07. 2011.

UNS pozdravlja dekriminalizaciju klevete

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravlja najavljenu dekriminalizaciju klevete koja je predviđena najavljenim izmenama Krivičnog zakonika.

UNS podseća da su prema dosadašnjim odredbama Krivičnog zakonika uglavnom kažnjavani novinari i mediji, čak i kada su samo prenosili zvanična saopštenja organa vlasti i izjave državnih funkcionera, koji zaštićeni imunitetom, za svoje reči nisu snosili nikakvu odgovornost.

UNS takođe traži da se izmenama Krivičnog zakonika ukine i član 336 a, kojim je zabranjeno komentarisanje sudskih postupaka do pravosnažnog okončanja.

Uloga medija je da ukazuje na greške vlasti, uključujući i sudsku, a kojih očigledno i te kako ima.

UNS takođe traži i da se u predstojećim izmenama predvide strože kazne za nanošenje lakših telesnih povreda novinarima.

Izmenama KZ pre dve godine strože kazne su predviđene za ugrožavanje sigurnosti i nanošenje teških telesnih povreda, kao i za ubistva lica koja obavljaju posao od javnog značaja informisanjem.

Kako tadašnjim izmenama, očigledno previdom, nije predviđeno pooštravanje kazni za nanošenje lakih telesnih povreda, prema postojećim odredbama KZ bezbolnije je išamarati novinara nego mu pretiti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi