Naslovna  |  Saopštenja  |  Osuda maltretiranja direktora Radija KIM
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 08. 2011.

Osuda maltretiranja direktora Radija KIM

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohjie (DNKiM) najoštrije osuđuju ponašanje kosovske policije prema direktoru Radija KiM Isaku Vorgučiću i naplaćivanje kazne zbog međunarodne oznake SRB koju je imao na automobilu.

UNS i DNKiM smatraju da je naplaćivanje kazne zbog međunarodne oznake SRB diskriminacija i da predstavlja težak oblik institucionalonog pritiska na građane Kosova i Metohije i medijske radnike.

Zahtevamo da EULEKS hitno interveniše zbog ovakvog ponašanja policije i da hitno istraži ovakve slučajeve i utvrdi imaju li pravo kosovski policajci da shodno sopstvenom nahođenju maltretiraju građane. Prema Vorgučićevoj izjavi upravo su kosovski policajci pre par godina zahtevali da na automobil stavi oznaku SRB.

UNS i DNKiM traže da službenici prisšinski institucija, podrazumeva se i policija, poštuju pravo jezičke jednakosti koje je u slučaju maltretiranja Vorgučića takođe prekršeno jer je prijava zbog oznake SRB napisana na albanskom. Direktoru Radija KiM se policajac sve vreme obraćao na albanskom jeziku. Prema svim međunarodnim i lokalnim zakonima policija je dužna da koristi službeni jezik koji građanin razume.

Podsećamo da su u proteklom periodu novinari i medijski radnici na Kosovu i Metohiji bili česta meta diskriminacije i ponižavanja od strane policije i zvaničnih institucija i da nikada nije istražen ni jedan slučaj. Apelujemo na EULEKS da hitno reaguje i da spreči ovakvu diskriminaciju i institucionalno ponižavanje koje često sprovode pripadnici kosovske policije.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi