Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS traži objašnjenje Zagorke Dolovac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 10. 2011.

UNS traži objašnjenje Zagorke Dolovac


Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva republičkog tužioca da do kraja razjasni pravne nejasnoće u slučaju optužnice protiv novinara novosadskog „Nacionalnog građanskog Jelene Spasić i Milorada Bojovića zbog objavljivanja teksta “Državni organi potpuno nespremni za rat”.

Zagorka Dolovac juče je obavestila poverenika Rodoljuba Šabića da država odustaje od krivičnog progona novinara, dok njen portparol Tomo Zorić tvrdi da optužnica nije povučena i najavljuje njeno proširenje posle istrage.

UNS protestuje protiv pravne neizvesnosti u kojoj se drže novinari posle protivrečnih izjava Republičkog tužilaštva i zahteva ukidanje optužnica.

UNS obaveštava javnost da je Jelena Spasić poštom uputila novosadskom sudu prigovor na optužnicu protiv nje, koja se u celosti nalazi na sajtu UNS-a. U prigovoru na optužnicu, koja je i dalje na snazi, Jelena Spasić ističe da neće da krije “od građana ono što je njihov interes i njihovo pravo da znaju. Ja, kao novinar profesionalac postupam savesno i dobronamerno i na osnovu tačnih činjenica, i dužna sam da građanima pružim preciznu i pouzdanu informaciju o onome što se tiče direktno građana, o stanju njihove bezbednosti. Ja sam kao novinarka bila dvostruki dobitnik nagrade Evropske unije i Vlade Srbije za najbolji tekst o evropskim integracijama upravo zato što znam šta mi je posao, šta mi je obaveza ali i šta je tuđa nekompetentnost . Ne možete kao sud odobriti da mene krivčno gone za otkrivanje tajne koja nije tajna. Tajna je prestala da bude tajna onda kada je dospela u moje ruke, u ruke mnogih novinara, građana. Tada je prestala da bude tajna. Onog momenta kada je tajna saznata od strane neovlašćenog, tj. nepozvanog lica, pa i od moje strane, od tada više nije tajna“.

UNS u potpunosti podržava Jelenu Spasić u nastojanju da odbrani pravo novinara da obaveštavaju građane o svemu što je u njihovom interesu da znaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi