Naslovna  |  Saopštenja  |  DNKiM: Priština krši prava srpske zajednice na slobodno informisanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

25. 10. 2011.

DNKiM: Priština krši prava srpske zajednice na slobodno informisanje

Društvo novinara Kosova i Metohije, kao inicijator i pokretač ideje o osnivanju nezavisnog TV kanala na srpskom jeziku na KiM obaveštava i upozorava javnost, predstavnike međunarodne zajednice, kolege novinare i lokalne vlasti da su prekršeni međunarodni i domaći zakoni koji garantuju pravo srpskoj zajednici na postojanje nezavisnog medija.

Razgovori o novoj i nezavisnoj TV, koja spada u posebna prava srpske zajednice, već mesecima se vode bez ikakve javne rasprave i adekvatnog učešća srpske medijske zajednice. Bez javne rasprave je predlog zakona ušao u skupštinsku proceduru.

DNKiM podseća da su osnovni zahtevi medijskih radnika i srpske zajednice (relavantna istraživanja UNDP) da se kanalu na srpskom jeziku obezbedi programska i finansijska nezavisnost. Konkretno, kanal kao deo sistema javnog emitovanja mora da ima svoj Upravni odbor, direktora, 10% prihoda sadašnjeg Javnog servisa i sedište (menadžment i proizvodnja programa) u Gračanici.

Javni servis, Radio televizija Kosova prigabila je sebi pravo da kanal na srpskom jeziku bude njen deo, kako bi mogla da ga kontroliše i da na novi kanal zaposli višak svojih preko 800 radnika.

Upravni odbor DNKiM traži od međunarodnih medijskih organizacija zaštitu prava na nezavisno informisanje, a pred lokalnim i međunarodnim sudovima će da pokrene postupak zbog kršenja međunarodno preuzetih obaveza koje Priština sistematski krši i izbegava.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi