Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS i UNS na Kosovu: Albanski mediji da ne pozivaju na linč novinarke RTK2 Aleksandre Dogandžić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 05. 2020.

Izvor: UNS i UNS na Kosovu

UNS i UNS na Kosovu: Albanski mediji da ne pozivaju na linč novinarke RTK2 Aleksandre Dogandžić

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Udruženje novinara Srbije na Kosovu osuđuju neprimerenu kampanju albanskih medija protiv novinarke Drugog kanala Radio-televizije Kosovo na srpskom jeziku (RTK 2) Aleksandre Dogandžić koji pozivaju da protiv nje treba da budu preduzete mere zato što je u vestima koristila izraz Kosovo i Metohija.

Većina medija u Prištini juče je objavila da je novinarka Dogandžić u vestima 4. maja koristila termin „Kosovo i Metohija“, koji se odnosio na Kosovo, uz ocenu da je neprihvatljivo da novinar koji je „plaćen novcem poreskih obveznika služi diskriminatornoj politici Slobodana Miloševića i Srbije“.

Ti mediji preneli su i da je direktor RTK najavio da će novinarka snositi sankcije zato što je u vestima koristila „antiustavni izraz“ Kosovo i Metohija, koji „apsolutno nije dozvoljen u njihovom institucijama“, kao i da je Dogandžićeva isti termin koristila i u decembru 2018. godine kada je bila suspendovana na mesec dana.

Dogandžićeva za UNS kaže da je reč o nenamernoj greški, propustu ali da to nije razlog da bude medijski linčovana. „Zbog prenošenja te vesti, objavljivanja moje fotografije i zastrašujućih komentara na društvenim mrežama, da treba da budem proterana sa Kosova, uplašena sam“, kaže ona.

Navodi i da je u decembru 2018. godine koristila isti naziv, ali da ona tada nije uređivala vesti, što se ne može smatrati njenim propustom.

UNS i UNS na Kosovu oštro se protive da Dogandžićeva bude kažnjena zbog naziva koji je koristila, a da kolektiv RTK2 obustavi rad ukoliko zbog toga bude sankcionisana.

UNS i UNS na Kosovu pozivaju albanske medije da se uzdrže od ovakvih napada na kolege, što za posledicu može da ima ugrožavanje njihove sigurnosti. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi