Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS: Hapšenje dopisnika „Novosti“ u Nikšiću Veliše Kadića napad na slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

14. 05. 2020.

Izvor: UNS

UNS: Hapšenje dopisnika „Novosti“ u Nikšiću Veliše Kadića napad na slobodu medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije osuđuje hapšenje dopisnika „Večernjih novosti“ iz Crne Gore Veliše Kadića koga je sinoć policija privela dok je izveštavao sa događaja u Nikšiću.

Kako su UNS-u rekle kolege, crnogorska policija je uhapsila Kadića dok je snimao privođenje mladića, iako je imao vidno obeležje da je novinar. Policija je dopisniku „Novosti“, kako je UNS-u rečeno, raspršila biber sprej direktno u oči zbog čega mu je pružena lekarska pomoć.

„Kolega foto-reporter ‘Dana’ i ja smo se našli u blizini marice iz koje su istrčali policajci i počeli da privode jednog mladića. Uključio sam kameru na telefonu i snimao, da bi policija krenula na mene, dvojica su me ugurala u maricu. Jedan mi je sipao biber-sprej u oči i tražio mi da uništim snimke na mobilnom. Doveli su me u policijsku stanicu, lice me je strahovito peklo, pa je došla i hitna pomoć da mi pomogne. Bilo je užasno dok mi nisu stavili obloge“, izjavio je Kadić za „Večernje novosti“.

Redakcija „Novosti“ nekoliko sati nije mogla da stupi u kontakt sa Kadićem dok je bio u policiji iz koje je pušten posle ponoći.

UNS traži da se utvrdi odgovornost policije zbog brutalnog hapšenja Kadića i poziva koleginice i kolege da se solidarišu sa njim i osude ovaj napad na slobodu medija.

UNS poziva Evropsku federaciju novinara i Međunarodnu federaciju novinara da protestuju zbog hapšenja kolege Veliše Kadića i traže neometan rad novinara u Crnoj Gori. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi