Naslovna  |  Saopštenja  |  UNS traži da se Srpska lista izvini novinaru Budimiru Ničiću zbog neosnovanih optužbi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 05. 2020.

Izvor: UNS

UNS traži da se Srpska lista izvini novinaru Budimiru Ničiću zbog neosnovanih optužbi

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje napad na dopisnika Glasa Amerike Budimira Ničića, koga je Srpska lista označila kao deo "šireg paklenog plana da se poljulja poverenje naroda u Srbiju, ali i u Srpsku listu“ jer je objavio prilog o samohranoj majci iz sela Gojbulja na Kosovu i Metohiji, kojoj je pretila opasnost da ostane bez krova nad glavom.

UNS je zabrinut zbog saopštenja Srpske liste koja je Ničićevu reportažu o Milici Apostolović i njenom petogodišnjem detetu ocenila kao „deo propagandnog rata čiji je jedini cilj da se istisne uticaj Srbije sa ovih prostora“.

UNS ističe da je kolega Ničić izvestio o problemu porodice Apostolović prenoseći činjenice i dramatično svedočenje da će je za nekoliko dana iz kuće iseliti komšija Albanac koji je tu kuću pre šest meseci kupio. Kolega Ničić je proverio činjenice i preneo svedočenje o obraćanju Milice Apostolović nadležnim srpskim organima u Kosovskoj Mitrovici i Kancelariji za Kosovo i Metohiju. 

UNS podseća da je posao novinara i medija da alarmiraju javnost kako bi nadležni rešili probleme građana, što se u ovom slučaju potvrdilo jer je nakon priloga emitovanog na Glasu Amerike porodica Apostolović odmah zbrinuta, pronađen joj je smeštaj u Kosovskoj Mitrovici i plaćena kirija. Na potresnu reportažu odmah je reagovala opština Vučitrn i njen predsednik Aca Mišić rešio je ovaj problem.

UNS ukazuje da je o porodici Apostolović već objavljena potresna reportaža u "Večernjim novostima", a dramatične činjenice o njenom životu i strahovima, preneo je pre deset dana i portal Kosovo onlajn.

UNS je posebno zabrinut zbog targetiranja Ničića kao "autora propagandnog priloga" i traži da Srpska lista prestane da obeležava novinare kao neprijatelje samo zato što na videlo iznose probleme ljudi. 

UNS očekuje da se Srpska lista izvini kolegi Ničiću.

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

17.05.

2020.

anonymous [neregistrovani] u 17:08

MORE MARKO!

E moj Ničiću, da si prvo pitao šeefa kancelarije za KiM, on bi te verovatno savetovao da preskočiš priču o Apostolovićima i tako bi izbegao epitet "neprijatelja".Ali, ako ti je kad se ne odričeš osnovnih principa profesije, svestan da prava istina uvek nekoga može i da zaboli. Zato i nemaš iz Beograda kosovski novinarski dodatak. Znam da razumeš moju ironiju i molim te izdrži jer ćeš tako biti korisniji i srpskom i albanskom narodu. Kosovske bajke i basne se ne jedu!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi