Naslovna  |  Saopštenja  |  Država podstiče nelojalnu konkurenciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 12. 2011.

Država podstiče nelojalnu konkurenciju

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) oštro protestuje zbog načina na koji republička vlada namerava da primeni odluku o izdvajanju 368 miliona dinara.

Ova sredstva se neće rasporedjivati putem projektnog finansiranja, u skladu sa javnim interesom, nego će biti dodeljivana direktno medijima - budžetskim korisnicima, pre svega javnom preduzeću agenciji Tanjug.

Ovom odlukom Vlada Srbije pogazila je osnovne principe nedavno usvojene Medijske strategije, ali i akta koja regulišu državnu pomoć i njenu kontrolu, narušavajući princip ravnopravnosti na medijskom tržištu. Ova odluka je u suprotnosti sa ključnim stavom Evropske komisije da u svakoj dodeli državne pomoći mora biti jasno definisan javni interes.

S obzirom na činjenicu da se agencija Tanjug izdržava od novca poreskih obveznika, a posluje i na tržištu, ovom odlukom Vlada Srbije nastavlja da podstiče princip nelojalne konkurencije, dodatno ugrožavajući poslovanje preostale dve novinske agencije. Umesto da, u skladu sa preuzetim obavezama, država radi na stvaranju ravnopravnih uslova na tržištu, ona nastavlja sa praksom finansiranja medija koji se nalaze u njenom vlasništvu, potpuno zanemarujući javni interes i kršeći pravila slobodnog tržišta i principe za koje se zalaže EU. Čini se da je konačni cilj ove odluke - gašenje Tanjugove konkurencije i uspostavljanje državnog monopola u sferi novinskih agencija.

Medijska koalicija se pita da li ova odluka znači da je Vlada Srbije odustala od Medijske strategije pre nego što je i počela da je primenjuje, odnosno da li je odustala od stvaranja ravnopravnih uslova za sve medije na tržištu. Ako je tako, zahtevamo da to javno saopšti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi