Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  Gračanica: Belićevi foto - portreti svedočanstvo vremena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

Izvor: KIM radio

Gračanica: Belićevi foto - portreti svedočanstvo vremena

U Domu kulture u Gračanici večeras je održana promocija foto - monografije "Lica" Branka Belića i otvorena izložba njegovih foto - portreta.

Na njoj je predstavljeno pedesetak fotografija značajnih ličnosti srpske, jugoslovenske kulture i društvenog života.

Izložbu je otvorio Belićev dugogodišnji prijatelj Ratko Vulović, vajar, koji je mnogo puta bio prisutan dok su fotografije stvarane.

“Branko ima magičnu moć da se primakne ljudima i da ih pogleda u lice, za razliku od drugih, koji ne smeju to da urade ni na razdaljini od dva kilometra. Pogledajte sve ove ljude. On je sa mnogima bio drugar i prijatelj i bio je uvek u stanju da sa bilo kim za pola sata uspostavi prijateljstvo. To je njegov veliki kvalitet”, kazao je Vulović za KIM radio.

Branko Belić je, govoreći o svom decenijskom radu na monografiji “Lica”, kazao da se uvek trudio da napravi fotografiju koja će se, pre svega, njemu dopasti i da je za rezultat dobio svedočanstvo o minulom vremenu.

“Ova lica i ove fotografije su jedno veliko lice srpskog naroda”, kazao je Belić.

O monografiji na otvaranju izložbe govorio je i Gligor Čemerski, slikar. On je kazao da je Belić, ne mareći za projekat i matematiku, dao mesta nepredvidivom, otvorenom i neizvesnom prekomponovanju živog u foto - magiju.

Izdavači monografije "Lica" su Službeni glasnik Beograd i Nezavisna izdanja Slobodana Mašića.

Predstavnik Službenog glasnika Slobodan Penezić poklonio je večeras, na promociji foto - monografije, 100 knjiga biblioteci Doma kulture u Gračanici.

Direktorka biblioteke u Gračanici Brankica Kostić je, nakon što su joj knjige uručene, kazala da bi bilo lepo kada bi izložbe ovakvog tipa bile češće organizovane u Gračanici i kada bi bile posećenije.

“Kroz oči ovih ljudi posmatra nas sopstvena istorija za koje se moramo upitati šta su učinili za nas, a onda šta bi i mi trebalo da uradimo za njih”, rekla je Kostićeva.

Za posetioce galerije Doma kulture, izložba fotografija Branka Belića je nesvakidašnje zadovoljstvo.

“Drago mi je što je jedan velikan srpske umetnosti ovde u Gračanici. Oduševljena sam izborom fotografija i ljudima koje je autor fotografisao jer su oni obeležili, ne samo kulturu i umetnost, već i celokupnu srpsku istoriju savremenog doba”, kazala je jedna od posetiteljki.

Izložba i promocija foto-monografije "Lica" u Domu kulture u Gračanici organizovana je u saradnji sa Službenim glasnikom i UNS-om.

Pre nego su fotografije predstavljene u Gračanici, monografija je obišla Beograd, Prijedor, Banja Luku i Pariz.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi