Naslovna  |  Šta radimo  |  Akcije  |  Stop antievropskom zakonu o informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Akcije

Stop antievropskom zakonu o informisanju


Udruženje novinara Srbije bilo protestvovalo je zbog brzine i netransparentnosti u donošenju Predloga izmena Zakona o javnom informisanju.- UNS ne podržava izmene Zakona o javnom informisanju, 10. jul 2009.

UNS je zatražio da Covington&Burling” iz Vašingtona, kancelarija specijalizovana za medijsko pravo, uradi pravnu analizu i analizu ustavnosti Izmena i dopune Zakona o javnom informisanju Republike Srbije. Analize su pokazale da su “Izmene i dopune Zakona o javnom informisanju Republike Srbije iz 2009. godine suprotneUstavu Republike Srbije i važećem međunarodnom pravu“ i da „nisu u skladu sa srpskim i međunarodnim normama koje naglašavaju suštinski značaj slobodne i žive štampe.“

- Analiza ustavnosti Zakona o informisanju
- Analiza izmena zakona o javnom informisanju

UNS je smatrao da će se predloženim rešenjima, umesto uvođenja potrebnog reda i veće odgovornosti, ograničiti sloboda informisanja, kritičkog mišljenja i govora, ali je podržao predlog da se izmenama Zakona o informisanju uvede registar javnih glasila koji će voditi Agencija za privredne registre.

UNS je pozvao Vladu Srbije da iz skupštinske procedure povuče Predlog zakona, budući da javnost prethodno nije imala mogućnosti da učestvuje u raspravi o ovom veoma važnom aktu
- Povucite zakon o informisanju, 13. jul 2009.
- Sporni zakon na sajtu UNS-a, 14. jul 2009.
- Vlada da povuče zakon, ponedeljak, 20. jul 2009.

Novinarska udruženja i Asocijacija medija, ostale su pri svojim predlozima i primedbama, pozivajući predlagače i parlamentarne stranke da još jednom razmotre zajedničke predloge i samostalne primedbe.- Zajednički predlog Asocijacije medija, UNS-a i NUNS-a, 21. jul 2009.

Predsednik Međunarodne federacije novinara Džim Bumela poslao je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, predsednici Skupštine Slavici Đukić Dejanović i ministru kulture Nebojši Bradiću u kojem je podržao zahtev UNS-a i zatražio da Vlada povuče predložene izmene Zakona o informisanju jer krše evropske principe slobode štampe.
- Međunarodna federacija novinara podržala UNS i pozvala Vladu da povuče predložene izmene Zakona, 25. avgust 2009.

UNS je potom uputio pismo poslanicima Narodne skupštine Srbije povodom glasanja o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju sledeće pismo
- Poslanici glasajte protiv, 28. jul 2009.

UNS je pozvao je predsednika Srbije Borisa Tadića da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju.
- UNS traži intervenciju Tadića i Jankovića, 31. avgust 2009.

- Novinari složni protiv izmena Zakona, 31. avgust 2009.

UNS je izrazio razočaranje jer je predsednik Srbije Boris Tadić ekspresnom brzinom potpisao Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i time onemogućio da narodni poslanici zatraže hitnu ocenu Ustavnog suda o ustavnosti ovog akta.- Tadićev potpis sprečio hitnu ocenu ustavnosti Zakona, 1. septembar 2009.

UNS je zahtevao da Vlada Srbije uvaži zabrinutost Evropske komisije zbog izmena Zakona o javnom informisanju i da u što kraćem roku pristupi izradi i usvajanju novog zakona. Uz Međunarodnu federaciju novinara i komisija Evropske unije ocenila je da su novinari i srpska javnost opravdano zabrinuti, jer drakonske novčane kazne predstavljaju opasnost za slobodu medija u Srbiji.- Brisel zabrinut, UNS za novi zakon, 14. oktobar 2009.














Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi