Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Новинари Медија центра добили акредитације у председништву Косова након годину дана, али са натписом на албанском језику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

22. 03. 2024.

Аутор: Медија центар Чаглавица Извор: Медија центар Чаглавица

Новинари Медија центра добили акредитације у председништву Косова након годину дана, али са натписом на албанском језику

Новинарке и сниматељи Медија центра Чаглавица данас су након више покушаја у протеклих годину дана, успели да преузму новинарске акредитације за праћење рада председнице Косова.

Међутим у делу акредитације резервисаном за назив медијске куће Медија центар је исписан само на албанском језику „Qendra mediale“, што је први пут до сада.

Иако је пун назив Медија центра Чаглавица у регистрационом систему на три језика – српском, албанском и енглеском, претходних година на новинарским акредитацијама које су запослени у Медија центру добијали из председништва Косова назив је увек био исписан само на српском језику.

Такође и на акредитацијама које годинама издају Влада и Скупштина Косова назив „Медија центар“ исписан је само на српском језику.

Иначе, акредитације запосленима у Медија центру данас је издао исти службеник који јуче новинарки и сниматељу Медија центра Чаглавица Сањи Ђокић и Небојши Ђокићу није дозволио да прате догађај у председништву Косова, јер нису имали акредитације. Иако су Ђокићи јуче покушавали да том службенику објасне да се њихове акредитације већ годину дана налазе у председништву, он није желео да их саслуша већ им је прстом показивао да напусте зграду и понављао акредитими, акредитими.

„За разлику од јуче, данас је тај господин био веома љубазан. Дао нам је акредитације, али уопште нисмо обратили пажњу да је назив Медија центар исписан на албанском језику. То смо приметили тек кад смо изашли из зграде председништва“, наводи новинарка Медија центра Сања Ђокић.

Медија центар Чаглавица је захтев за двогодишње новинарске акредитације председништву Косова послао почетком прошле године. У међувремену су новинари и сниматељи више пута покушавали да их преузму, али су увек добијали одговор да службеник задужен за акредитације није ту и да дођу неки други дан. До пре десетак дана новинари Медија центра нису имали никакав проблем да и без акредитације прате догађаје у председништву Косова, јер је на улазу постојао списак са именима оних који су предали захтевеза акредитације и на тај начин им је то било омогућено.

Због јучерашњег онемогућавања рада новинара Медија центра у председништву Косова, реаговало је Удружење новинара Србије са својим огранком на Косову, активисткиња за женска права Милица Стојановић Костић и заменик Српске демократије Стефан Вељковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси