Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ХНД: Измјене казненог закона чин су агресије на новинарску професију и јавни интерес
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

16. 01. 2024.

Извор: ХНД

ХНД: Измјене казненог закона чин су агресије на новинарску професију и јавни интерес

Влада устраје на доношењу Закона опасних намјера и ово је највећи чин агресије на новинарску професију и јавни интерес у дуљем периоду. Нема оправдавања за доношење ових измјена Казненог закона, казано је на конференцији за новинаре ХНД-а уприличеној у поводу, како се то сада већ увријежило називати га у јавности, доношења Закона опасних намјера.

Предсједник ХНД-а Хрвоје Зовко, потпредсједник Драго Хедл и главна тајница Мелиса Скендер још су једном упозорили јавност на опасност предложених измјена Казненог закона, које Влада премијера Андреја Пленковића упорно гура, а који се тичу увођење новог казненог дјела које се односи на неовлаштено откривање садржаја извидне или доказне радње које се тиче судионика поступка.

Хрвоје Зовко у уводу је подсјетио на напад премијера Пленковића на Н1 телевизију у манири Александра Вучића, са жељом да уређује медије, чиме је наговијестио што нас чека пред изборе ове године.

– Влада притом устраје на доношењу Закона опасних намјера и могу казати да је ово највећи чин агресије на новинарску професију и јавни интерес у једном дуљем периоду. Нема оправдавања за доношење овог закона, а ХНД се не може купити чињеницом да нетко доноси изузетак тако да они који обављају новинарски посао буду изузети од казненог прогона. Наравно да би сви грађани требали бити равноправни пред законом и нема тога због чега бисмо пристали на овако сраман приједлог, казао је Зовко и додао како владајући, ако желе некога санкционирати због цурења информација, могу и по постојећим правилима, прописима и законима то учинити.

– На располагању им је метода попут дисциплинског поступка у оквиру правосудног или полицијског сустава. При томе, ако пронађу особу која је неовлаштено давала информације, против те особе могу покренути дисциплински поступак. У овом случају новинаре ће се као изузети од казнене одговорности, али ће истодобно санкционирати све оне који би дали информацију од јавног интереса јер, не заборавимо, постоји оправдан разлог да нека информација буде објављена. Дакле, овим ће се законским рјешењем контаминирати подручје око наших колегица и колега и неће се више нитко осудити обратити медијима како би јавност мога доћи до информација од јавног интереса, казао је Зовко и поновио да је ријеч о бруталној агресији на новинарску професију и јавни интерес те како ХНД одбацује овај приједлог.

– То је и порука свим звиждачима да буду тихи, као у нека стара оловна времена. Позивам и грађане да озбиљно схвате овај проблем и наш апел јер сватко се може у одређеној ситуацији наћи на мети репресивног апарата, додао је Зовко и казао како ХНД наставља са својим активностима по овом питању, најавивши и могућност просвједа, те ће о свему обавијестити и релевантне међународне институције.

Потпредсједник ХНД-а Драго Хедл истакнуо је како се овим законом настоји што више сузити могућност новинарима да у својим истраживањима користе податке које добивају од оних који би сада били санкционирани ако ти подаци цуре.

– Мислим да је за ову власт посебан проблем, као што смо недавно видјели, да су неки кључни примјерице савјетници у Министарству господарства, кртице и дилају информације одређеним новинарима. Дакле, они у својим редовима имају особе које се не слажу с њиховим потезима и из неких других разлога новинарима достављају информације. Не знам који новинар такве информације не би користио. То да се на неки начин новинари екскулпирају од казненог прогона у случају када се објављује информација из фазе предистраге или истраге нама новинарима онемогућава да дођемо до података који су у реалном времену, казао је Хедл изнијевши један примјер из властите праксе у случају жупана Вуковарско-сријемске жупаније Дамира Деканића, који је пијан слупао службени аутомобил.

– Да смо се држали само службених информација, имали бисмо једино штуру информацију из службеног приопћења полиције и самог актера догађаја. Но неки људи у суставу одлучили су реагирати те су ми се јавили и упозорили да се ствар покушава заташкати, и то на вишим разинама. Према томе, да није било тих људи који су нам јавили, ми никада не бисмо сазнали праву истину и не бисмо дошли до стварних информација о цијелом случају, казао је Хедл и закључио како се овим законом, који је врло ригорозан, људе присиљава да пазе што ће рећи новинару те их се тјера да буду опрезни у својим иступима и да не открију поријекло информација јер ће бити на мети репресивног апарата.

Главна тајница ХНД-а Мелиса Скендер подсјетила је како је до свега овога дошло.

– Премијер Пленковић је, након што су се његови иницијали појавили у порукама Ускокових оптуженица, одлучио да, како је сам рекао, „због политичке штете измијени Казнени закон и уведе се ново казнено дјело за цурење информација“. Казне за то дјело, према овоме приједлогу, су до три године затвора за одавање садржаја доказних и извидних радњи из фазе поступка која је нејавна, казала је Скендер и додала како је индикативно да је од најаве премијере до саме саборске процедуре доношења закона прошло мање од годину дана. Скендер је нагласила како у ХНД устрају у томе да се у закон унесе изузеће када је ријеч о откривању података који су у интересу јавности.

У ХНД-у наводе и да је након више од мјесец дана закашњења објављено извјешће јавног савјетовања у којем није прихваћен ХНД-ов коментар на увођење казненог дјела из чланка 307.а. Иако предлагатељ допуном жели из казнене одговорности изузети особе које обављају новинарски посао, за ХНД је то и даље Закон опасних намјера који представља изравни удар на јавни интерес. Овакав законски приједлог удар је на слободу говора и слободу примања информација те подрива демократске темеље Републике Хрватске. У демократској држави јавност има право и мора бити обавијештена о поступцима које воде државна тијела, а од јавног су интереса, што ће им овај закон онемогућити. Разлог његова увођења је управо скривање од јавности казнених поступака против високих државних дужносника, што је у демократској земљи недопустиво.

– Сматрамо да овакав приједлог представља озбиљну пријетњу новинарској професији и слободном новинарству. Грађани и грађанке морају знати да ће примјена оваквог закона онемогућити медијско извјештавање о важним аферама и на крају им ускратити информације од јавног интереса. Овиме се штите интереси политике, а не јавности, нагласили су челници ХНД-а.

Подсјетимо, Хрватско новинарско друштво недавно је упутило Влади петицију с више од 2000 прикупљених потписа против увођења новог казненог дјела „Неовлаштено откривање садржаја извидне или доказне радње“ (чланак 307.а Казненог закона).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси