Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Помозимо колегама са КиМ којима су поплаве уништиле имовину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 03. 2021.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Помозимо колегама са КиМ којима су поплаве уништиле имовину

Удружење новинара Србије (УНС) води акцију прикупљања новчане помоћи новинарима и медијским радницима на Косову и Метохији чије су куће и имања страдала у поплавама које су погодиле централно Косово.

Колеге из села Лепина и Радево обратиле су се Удружењу за помоћ јер су им средином јануара поплављене куће, помоћни објекти, баште, уништене машине, а још увек се боре да санирају штету која је настала.

Технички радник РТВ КиМ из Чаглавице послао је УНС-у допис у којем наводи да је имао велику материјалну штету. Страдала му је кућа, као и куће његових родитеља, аутомобил, трактор и велика количина летине. „Сви подови су страдали, као и готово сви електрични уређаји“, наводи колега из насеља Лепина.

Колега са телевизије Мост објашњава да је највећу штету претрпело органско узгајање биља којим се, осим новинарства, бави. Ова органска производња доносила му је, каже, пристојне приходе за породицу, али сада је немогуће да настави са њом. Земљиште је загађено, а машине уништене.

„Страдале су машине - моторна пумпа за воду, агрегат, мотокултиватор... Не могу да наставим са производњом. Велики је ризик почети јер је земљиште загађено“, наводи колега, који каже да је доживео велики стрес током поплава, јер му је уништено оно од чега је могао да обезбеди пристојан живот за породицу. „Тренутно дезинфикујемо, а земљиште третирамо живим кречом“, каже он и додаје да би му помоћ значила за поправку бар једне машине како би наставио са радом.

Возач са Другог канала Радио-телевизије Косово на српском језику (РТК 2) Бобан Славнић за УНС каже да је поплављена кућа његових родитеља у Лепини, а који су били приморани да се преселе код њега. „Све је уништено и у хаосу. У тој кући не може да се живи“, каже Славнић, који додаје да га до сада нико није звао да пита за насталу штету до позива УНС-а, али да није од оних који моле за помоћ.

Сниматељу у Јавном предузећу Мрежа Мост Миловану Митровићу страдала је породична кућа у селу Радево, у којој живи за време радног ангажовања на Косову и Метохији. „Доста је тога оштећено, подрум је поплављен, хидрофон је изгорео, зимницу смо побацали“, наводи он за УНС.

Вељко Ничић из РТК2 из места Лепина имао је штету, али срећом вода није ушла у кућу. „Ушла је у гаражу, у којој су потопљени аутомобил и машине, као и објекат где је живина. Сено је било уништено“, каже он, али додаје да су већ „најгоре прошли“, да су санирали највећи део, премда нико није долазио да их пита да ли им је помоћ потребна.

По одлуци Извршног одбора УНС-а, подсетимо, Удружење је новчано помогло колегиници из РТК2 чија је имовина претрпела велику штету, а страдала јој је и стока и живина.

Како можете помоћи:

Позивамо вас да се, у складу са својим могућностима, одазовете акцији УНС-а и уплатите донацију директно на сајту или уплатом на текући рачун УНС-а.

Уколико желите да акцију подржите уплатом путем сајта УНС-а, то можете урадити на страници „Донирај“.

Своју донацију можете уплатити и на текући рачун УНС-а: 170-30003646007-48 код Уникредит банке. У овом случају неопходно је навести да је сврха уплате „помоћ новинарима на КиМ због поплава“.

Колико је новца прикупљено можете пратити на страници „Донатори“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси