Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  До празника расподела средстава медијским пројектима у Крагујевцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 04. 2021.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

До празника расподела средстава медијским пројектима у Крагујевцу

Решење о расподели десет милиона динара медијским пројектима у Крагујевцу је припремљено и до четвртка би требало да буде објављено, речено је данас Удружењу новинара Србије у Одељењу за културу, информисање, спорт и омладину.

Чланови комисије за оцену пројеката пре неколико дана потписали су предлог расподеле и он је сада на потписивању код начелника Градске управе Николе Рибарића, наводе представници градских власти.

До празника очекују да ће медији који су конкурисали, али и јавност, бити обавештени како је расподељено 10 милиона динара колико је Крагујевац одвојио за ову намену.

Представник Локал преса у комисији за оцену пројеката Драган Ђорђевић потврдио је УНС-у да је комисија потписала предлог расподеле и истакао да је задовољан како је конкурс до сада спроведен.

„Стекао сам утисак да су се и начелник и сви запослени заиста потрудили да све буде у складу са законом. Направили су и додатне формуларе за бодовање, како би све било транспарентно. Детаљно смо анализирали и оцењивали пристигле пројекте. Цео процес протекао је без проблема и без икаквих притисака. Заиста сам пријатно изненађен и свима говорим како је све то добро урађено“, каже Ђорђевић за УНС.

Он наводи да је од 10 милиона опредељених за медијске пројекте, пола милиона било одвојено за директна давања, а пола милиона за суфинансирање организовања и учешћа на стручним, научним и пригодним скуповима, као и унапређивања професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања.

„Девет милиона за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја расподелили смо на 13 од пристиглих 30 пројеката. Највише новца определили смо за крагујевачке медије јер сматрамо да је најважније пре свега пружити подршку локалним медијима“, рекао је Ђорђевић.

Он каже да новац за пројекте за унапређење етичких стандарда није у целости расподељен јер је на овај конкурс стигао само један пројекат.

Представник Локал преса за УНС истиче да је његова једина замерка, коју је пренео и начелнику, то што је Крагујевац за медијске пројекте определио само 10 милиона динара.

„Рекао сам да је то мало средстава за град какав је Крагујевац и да би за ове намене морало да буде издвојено више новца. Видео сам да начелник то разуме, али каже да је Град уз тешкој финансијској ситуацији, да је и ово за њих било тешко да издвоје, али да су желели да помогну медије“, каже Ђорђевић. 

Град Крагујевац је, подсетимо, крајем јануара први пут после шест година расписао конкурс за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области информисања.

У комисију за оцену пројеката Град је прво именовао представника УНС-а Љубишу Обрадовића који се повукао се из састава комисије јер су од три именована члана, два из Друштва новинара Ниша – један званично као представник ДНН-а, а други као независни стручњак, који је иначе члан Управног одбора овог удружења.

У Решењу о именовању комисије за оцену пројеката из области јавног информисања у Крагујевцу, осим Обрадовића, изабрани су чланови „Александар Станојевић из Ниша кога је предложило Друштво новинара Ниша и Миодраг Миљковић из Ниша, независни стручњак за медије“.

Како је Обрадовић навео у оставци на место члана комисије, он није успео да утврди „суштинску повезаност Друштва новинара Ниша са медијском сценом у Крагујевцу, нити могућност да два представника тог удружења, у трочланој комисији, процењују шта је јавни интерес Крагујевчана, без обзира на њихову добру вољу“.

Обрадовић је тада рекао да не доводи у сумњу добру намеру градске администрације да, после вишегодишње паузе, распише и реализује конкурс за суфинансирање медијских пројеката у Крагујевцу, као ни правно-формалну исправност процедуре избора Комисије за оцену приспелих пројеката, али да из наведених разлога није у стању да прихвати место члана Комисије.

Уместо Обрадовића, градске власти су у комисију именовале представника Локал преса Драгана Ђорђевића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси