Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Комисија позвала да се обрати пажња на евентуалне сукобе интереса кандидата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 05. 2021.

Извор: УНС

Комисија позвала да се обрати пажња на евентуалне сукобе интереса кандидата

Кандидациона комисија позвала је све кандидоване чланове за органе Удружења новинара Србије да је у року од десет дана обавесте о евентуалним сметњама за њихов избор у органе УНС-а. Позвала је и све чланове Удружења да је у истом року обавесте о евентуалним сазнањима о могућем сукобу интереса предложених кандидата.

Кандидациона комисија, у саставу Љиљана Смајловић, Петар Јеремић и Снежана Брадић, на састанку је јуче констатовала да су за 40 места у Управи пристигле 72 уредне кандидатуре, за пет места у Надзорном одбору 12 кандидатура, а за пет места у Суду части десет кандидатура.

За председника УНС-а пристигле су две кандидатуре. Садашњег председника УНС-а Владимира Радомировића за председника је кандидовало 73 потписника – редовна члана УНС-а, док је кандидатуру за Живојина Ракочевића потписало 62 редовна члана Удружења.

Кандидациона комисија је примила и приговор члана Управе УНС-а Анела Грбовића на кандидатуру Живојина Ракочевића о постојању сукоба интереса да буде изабран за председника УНС-а, те је затражила од Ракочевића да је обавести о свим чињеницама битним за постојање сукоба интереса у његовом случају.

„Кандидациона комисија је примила приговор који оспорава Вашу кандидатуру за председника УНС-а због сукоба интереса из члана 20 Статута УНС-а, јер као директор Дома културе Грачаница, именован одлуком привременог органа локалне управе, не можете бити бирани у органе УНС-а, односно за председника Удружења“, навела је Комисија у писму Ракочевићу.

Комисија у допису Ракочевићу објашњава да „постојање сукоба интереса не спречава кандидатуру, али спречава избор што значи и увршћивање у коначну листу за избор, коју утврђује Кандидациона комисија“. „Због озбиљности и важности приговора и одлуке о њему позивамо Вас да без одлагања обавестите Комисију о свим чињеницама битним за постојање сукоба интереса у Вашем случају, као и о Вашем ставу и разлозима везаним за ово питање”, навела је Комисија.

Поводом овог приговора Анела Грбовића на кандидатуру Ракочевића за председника УНС-а, а везано за чл. 20 Статута УНС-а који спречава избор редовних чланова УНС-а у органе УНС-а, Комисија је позвала све кандидоване чланове за органе Удружења да је у року од десет дана обавесте о евентуалним сметњама за њихов избор. Позвала је и све чланове Удружења да је у истом року, на имејл press@uns.org.rs, обавесте о евентуалним сазнањима о могућем сукобу интереса предложених кандидата.

Одредбом члана 20 Статута УНС-а у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан, не могу бити бирани чланови УНС-а ако су:

• запослени, службеници и функционери републичке или покрајинске Владе и министарстава и секретаријата и локалних органа управе;

• функционери у политичким странкама или ако су чланови у телима политичких странака;

• власници, сувласници удела или акција у правном лицу које је оснивач медија, ако у конкретном медију има више од пет запослених, не рачунајући саме власнике или сувласнике удела или акција оних који су запослени у оснивачу медија и

• директори медија и њихови заменици ако у медију има више од 5 запослених, не рачунајући саме директоре или заменике.

Члан који је изабран у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан, може бити опозван са функције, ако у току мандата наступе околности предвиђене Статутом и законом које би онемогућиле избор тог члана у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан.

Изборна Скупштина Удружења новинара Србије биће одржана у суботу, 29. маја у Београду. На Скупштини ће бити разматран извештај о четворогодишњем раду УНС-а и изабрано руководство за наредни мандат. 

Листе кандидата за органе УНС-а можете погледати ОВДЕ.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

10.05.

2021.

Александар Поповић [нерегистровани] у 16:12

Заштитити УНС

Лично сам забринут због нездраве атмосфере уочи годишње скупштине УНС. Много је ту оптужби, одбрана, харангирања... Као да се добрано "увукла" политика у читаву ствар. То само штети Удружењу, али пре свега новинарима, који се тешко боре за "корицу хлеба". Удружење мора да буде заштићено од овакве нездраве атмосфере. (новинар у пензији, од пре две године поново члан Удружења)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси