Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Отказана седница Савета РЕМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 05. 2021.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Отказана седница Савета РЕМ-а

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) ни данас није изабрао чланове управних одбора јавних сервиса јер је седница отказана, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

Председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић отказала је седницу синоћ из здравствених разлога, али још један члан није могао да присуствује седници па Савет не би имао двотрећински кворум за доношењe ове одлуке. 

На дневном реду данашње седнице, чланови Регулатора требало је да разматрају листе кандидата и именују по шест нових чланова управних одбора Радио-телевизије Србије (РТС) и Радио-телевизије Војводине (РТВ), али је међутим та одлука по трећи пут за редом одложена.

Чланови Савета на претходне две седнице у априлу нису имали кворум за доношење ове одлуке, која се доноси двотрећинском већином укупног броја чланова.

Савет Регулаторног тела, иначе, тренутно има седам, уместо девет чланова, јер је Слободан Цвејић прошле године поднео оставку, а композитор Зоран Симјановић недавно преминуо. Посланици Скупштине Србије треба да изаберу између новинара Милорада Вукашиновића и Горана Ерора новог члана Савета.

УНС и Струковни синдикат РТС-а, подсетимо, тражили су да Савет РЕМ-а хитно именује чланове управних одбора јавних сервиса, јер се одлагањем избора нарушава интегритет и функционисање оба јавна медијска сервиса.

РЕМ је пре осам месеци расписао конкурс за нове чланове управних одбора јавних сервиса, али та одлука још није донета. Јавни медијски сервиси су у априлу остали без органа управљања, јер је истекао мандат по шесторо чланова УО РТС-а и РТВ-a.

За чланове оба Управна одбора предложено је 62 кандидата, а на члановима Савета РЕМ-а је да изаберу њих 12, који ће у наредних пет година управљати јавним сервисима.

УНС је за члана УО РТС-а предложио истакнутог новинара и књижевника Мухарема Баздуља, а за члана УО РТВ-а Валентина Мика, дугогодишњег новинара и уредника у вишејезичним и мањинским медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси