Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Весић од УНС-а тражио да јавно осуди уредника портала Нова.рс, Ракочевић га упутио на Савет за штампу као механизам у који УНС верује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 01. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Весић од УНС-а тражио да јавно осуди уредника портала Нова.рс, Ракочевић га упутио на Савет за штампу као механизам у који УНС верује

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић послао је председнику Удружења новинара Србије (УНС) Живојину Ракочевићу допис у коме је тражио да УНС јавно осуди главног уредника портала Нова.рс Михаила Јовићевића због тога што су, како наводи, на овом порталу објављене неистине да српски путари нису посипали со по државним путевима.

Ракочевић је одговорио да УНС има поверење у одлуке Комисије за жалбе Савета за штампу и препоручио му да поднесе жалбу овом саморегулаторном телу медијске заједнице које су основали УНС, НУНС, организације издавача медија и представници цивилног сектора.

Весић се УНС-у обратио због текста ”Ово је доказ да Горан Весић лаже”, који је јуче објављен на порталу Нова.рс.

„У тексту објављеном без потписа, изречена је неистина како српски путари нису посипали со по државним путевима, што је, према наводима у тексту, довело до саобраћајних незгода у којима су живот изгубиле две особе. У истом тексту моје име је директно доведено у везу са смрћу две особе, паушално и без доказа, пре него што је завршена истрага о овим догађајима“, пише у допису Весића.

Весић наводи и да је поднео тужбу против главног уредника портала Нова.рс Михаила Јовићевића. Тужбу је, како додаје, поднео „у жељи да јавност сазна истину о свим наводима изреченим у овом тексту“.

„Уредници медија у Србији, као и у свакој другој земљи, имају право да имају политички став, али тај став не би требало да утиче на поштовање кодекса и норми новинарске професије који су у овом случају грубо прекршени. А посебно је недопустиво да трагични догађаји, као што су губици људских живота, буду политизовани и стављени у функцију обрачуна са политичким неистомишљеницима“, навео је Весић у допису УНС-у.

Председник УНС-а одговорио је да се Удружење као оснивач Савета за штампу залаже да се кроз механизам овог саморегулаторног тела решавају спорови медија и оштећених њиховим писањем, па је Весића упутио на Комисију за жалбе. Ракочевић је подсетио да је ово саморегулаторно тело признато и у Закону о јавном информисању и медијима.

„Уколико Комисија за жалбе, чијем суду УНС верује, донесе одлуку да је у тексту прекршен Кодекс новинара Србије, Нова.рс ће добити јавну опомену, а Ви моралну сатисфакцију као и свака особа, која је, по процени Комисије, оштећена неким текстом из штампаних или онлајн медија“, наводи Ракочевић у одговору Весићу.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

10.01.

2024.

Zale [нерегистровани] у 18:41

!

Svaka čast Rakočeviću!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси