Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Представници Сталне радне групе за безбедност новинара данас у Новом Саду са новинарима под притисцима и претњама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 03. 2024.

Извор: УНС

Представници Сталне радне групе за безбедност новинара данас у Новом Саду са новинарима под притисцима и претњама

Чланови Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ) из редова новинарских и медијских удружења данас, 15. марта 2024. године, од 12 сати у Радио кафеу (Светозара Милетића 45) у Новом Саду разговараће са новинарима који су последњих недеља под притиском и бруталним претњама због извештавања о посебно осетљивим темама.

Представници СРГ срешће се са дописницима из Новог Сада, извештачима за локалне медије и колегиницом из Инђије која је недавно насилно онемогућена да присуствује догађају.

Новинари и медијски радници у свом професионалном раду дневно се сусрећу са притисцима, непријатностима и претњама, а напади са којима се последњих недељу дана суочавају новинари у Новом Саду уследили су и због тога што објављују званичне информације од надлежних државних институција. 

У раду Сталне радне групе за безбедност новинара учествују представници тужилаштва, полиције и новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ, АМ и АОМ). Састанак је сазван на иницијативу УНС-а.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

15.03.

2024.

Goga [нерегистровани] у 18:20

Jedino rešenje

Podržavam svaku održanu radionicu, pa i ovu komisiju koja se sastaje u zaštitu novinara, posebno novinara N1, jer mislim da su napadi na njih brojniji, ali htela sam da napomenem dve stvari.
Prva je nejedinstvo među samim novinarima, jer ako se desi da se bilo koji predstavnik raznih konferencija ili drugih skupova usudi, jer to ne bi smeo, da ne odgovara na pitanja novinara jedne televizije, drugi kolega novinar sa neke druge tv stanice bi trebalo odmah da postavi to isto pitanje. Tako bi zaštitio svog kolegu. To se ne dešava, zato novinari zapitajte se u kome ili u čemu je razlog?
Drugi problem je u tome što kod svakog društvenog problema, pa i u ovoj priči mi tražimo i pozivamo na svest i savest. Ogromna greška, traćenje vremena. Za sprečavanje nevaljalih ljudi i njihovih zlih namera postoji samo kazna. Zato je jedino rešenje, biti istrajan u borbi za donošenje zakona, podzakonskih akata, uredbi ili kako se to već zove, koja bi kanjavala loša dela. Kada bi pravom kaznom bio sankcionisan samo jedan vinovnik, niko drugi se ne bi usudio na isto. Ni u svetu, kako to neki vole da kažu, mir se ne održava po savesti, već po kaznenim aktima. Iz ličnog iskustva videla sam kako se "fini i pametni" stranac loše pone u našoj zemlji, misleći da to može, jer to nije zemlja iz koje dolazi, gde postoji zakon. Ali prevario se, mada to je bila neka uređena država, pre ove.
Možda sam bila malo opširnija, ali ova tema to zahteva. Nije to ništa što se već ne zna, ali bi na tome trebalo više potencirati.
Pozdrav!

Одговори
пет

15.03.

2024.

Goga [нерегистровани] у 17:39

Jedini način

Pozdravljam i podržavam sve održane radionice povodom napada na novinare, posebno novinare N1, jer mislim da ih ima više, ali htela sam da prokomentarišem dve stvari.
Prva je da ne vidim, solidarnost među samim novinarima, jer ako se bilo ko od predsedavajućih na raznim konferencijama, drzne da ignorše pitanja jednog novinara, dugi bih istog momenta trebalo da reaguje, tako da to isto pitanje odmah postavi i sa njegove strane, tj. kao predstavnik druge televizije. Toga nema. Novinari sa svih tv stanica, zapitajte se kome ili u čemu je problem?
Drugo sav ovaj dialog u zaštitu napadnutih predstavnika medija, neće uroditi plodom, ostaće samo na diskusiji, ukoliko se ne izborite za zakon, uredbu ili kako se to već zove, što će proizvesti sankcionisanje napadača. To znači da ne pozivamo ljude na savest ili svest i slično, jer je nema bez kazne. Prvi koji bi bio kažnjen za takva ili bilo koja slična dela, pretnje i ostalo ne bi se drugi usudio da se time bavi. Ni u svetu ne postoji svest bez bojazni od kažnjavanja. Modža sam bila malo opširna, ali takva je tema.
Pozdrav

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси