Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Професионални фотоапарат украден на протесту испред београдске скупштине враћен власнику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 03. 2024.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Професионални фотоапарат украден на протесту испред београдске скупштине враћен власнику

Пронела се вест међу фоторепортерима убрзо пошто је један од њих 24. децембра прошле године на протесту пред Скупштином града Београда морао да остави своју камеру на земљи, иза полицијског кордона, да је она на крају „добила ноге“.

Нема много таквих апарата у Србији, а овај, до ког није могао да се пробије његов власник некако је спао са рамена и остао на калдрми када су жандарми у посебној опреми за растурање демонстрација кренули у интервенцију.

То је био седми дан протеста на позив коалиције „Србија против насиља“ са захтевом да се пониште избори одржани 17. децембра.

Наш колега је морао убрзо да се помери са места одакле је видео камеру. Ипак, успео је да другим апаратом који је имао код себе фотографише ону која је испала, а налазила се тик уз ноге полицијског кордона, пред самим улазом у градску скупштину.

За десет минута, направио је скоро цео круг, успео да дође иза места на ком је био кордон али фотоапарата није било.

„Погледао сам све околне травњаке и жбуња, питао полицајце јесу ли видели фотоапарат, али без успеха“, испричао нам је колега.

Испрва је веровао да је апарат неко од полицајаца склонио на сигурно, док не прође интервенција.

УНС је нестанак фотоапарата пријавио полицији кроз механизам Сталне радне групе за безбедност новинара (СРГ), а наш колега поднео је убрзо кривичну пријаву у полицији Стари град, која је територијално надлежна .

Полиција је проверавала и после неког времена потврдила УНС-у да фотоапарат није код њих, али да инспектори поступају по пријави.

Преокрет настаје када колеге из Босне и Херцеговине обавештавају нашег фоторепортера да се у онлајн огласима продаје камера која би могла бити његова. Испоставило се да јесте јер је фотографија којом се похвалио оглашивач лепо приказала и јединствени серијски број.

УНС је поново алармирао полицију у оквиру СРГ,  док су се за поврат украденог апарата заузеле и колеге из Републике Српске.

После два месеца од крађе фотоапарат је враћен власнику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси