Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Ледено доба“, али само у насловима таблоида – у реалности зима нормална за наше подручје
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 01. 2021.

Аутор: Драгана Прица Ковачевић Извор: 021

„Ледено доба“, али само у насловима таблоида – у реалности зима нормална за наше подручје

"Стиже ледени талас, мраз ће оковати Србију", "Оно што нам стиже стаје у две речи - ледено доба" и "Смрзаваћемо се наредних дана", само су неки од наслова који су се појављивали у новинама и на интернет порталима, а који су најављивали апокалиптичну зиму, иако температуре ни у једном тренутку нису пале испод очекиваних.

Температуре у Србији у овом периоду у просеку не падају испод -15 степени, колико је за сада најављено само за планинске пределе. Грађани Србије памте и хладније зиме. Зиме 2011/12. у Новом Саду забележена је температура -27°C. Шест година раније, у појединим местима температура је износила -39°C.

Оно што следи испод наслова обично је текст у коме пише нешто сасвим супротно или бар значајно умереније од најава ледене апокалипсе, будући да саговорници ових медија и сајтови са којих су преузимали податке, ни у једном тренутку нису ситуацију описали толико драстично.

Грађани памте сличне таблоидне наслове и из година када су температуре ретко падале испод нуле, а људи нису имали потребу за топлим зимским јакнама. У новинама је ипак за такве дане најављивано да ћемо се „посмрзавати“.

Управо због оваквих тврдњи је портал „ВојводинаМетео“ најавио на Твитеру да позива правнике да их контактирају како би реаговали по члану 343. Кривичног законика Републике Србије – изазивање панике и нереда.

У што скорије време подносићемо кривичне пријаве против НН или против познатих лица које путем медија пласирају лажне вести из сфере метеорологије и прогнозе времена и тиме изазивају панику код недужних грађана„, навели су у овој објави.

Како сазнајемо из ВојводинаМетео, неколико кривичних пријава је већ поднето.

Циљ ових кривичних пријава је да новинари и уредници увиде колика је њихова одговорност у пласирању оваквих вести, односно „спинова“, јер када наиђе неки објективан метеоролошки проблем људи то неће схватити озбиљно, објашњава за 021 Јован Чабрило из ВојводинаМетео.

У последње време смо сведоци све више таквих наслова. Ми просто сматрамо да треба да постоји нека етика у новинарству, односно да новинари и њихови уредници сервирају својим читаоцима тачне и проверене информације. Лажне вести из сфере метеорологије и кликбејт наслови који служе да би се привукли читаоци су чести, што у неким људима изазива одређене страхове, нарочито када знамо да многи људи не читају вести даље од наслова. Такви наслови су често небулозни и са стране науке, не само етике. Ево баш јуче сам прочитао вест да нам стиже снежна олуја из Шпаније, што уопште нема везе са захлађењем код нас„, објашњава Чабрило за 021.

Саговорник 021 истиче да је досадашњи део зиме температурно био изнад просека, односно да је реч о врло благој зими.

Наредних дана очекује нас неспорно једно јаче захлађење, односно три ледена дана. То подразумева да ће максималне дневне температуре бити испод нуле. На подручју Војводине, максимална дневна температура неће прелазити -2°C – од суботе до уторка“, каже Чабрило и додаје да нас од среде већ очекује отопљење.

Он објашњава да су те најниже температуре које нас очекују испод, до знатно испод нормале, те да постоји категорија екстремно испод нормале, а да температуре које нас очекују не улазе у ту категорију.

Подсећа да је претходних година било хладнијих зима и да предстојеће захлађење није ни близу оног какво је било, на пример, у фебруару 2012. године. Наш саговорник закључује да је важно истаћи да та три хладна дана која нас очекују нису „никакав Сибир, никаква олуја из Шпаније и никакво ледено доба“, већ нормална зима за наше подручје.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси