Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како писати чланке о COVID вакцинама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 01. 2021.

Аутор: Међународна федерација новинара Извор: НУНС

Како писати чланке о COVID вакцинама

Најскорије одобрење вакцина за Covid-19 широм света сада значи да хиљаде новинара мора да пише о вакцинама и научним истраживањима.

Како је публика жељна информација у нади да ће боље разумети вакцине и схватити како да се опоравимо од страшног утицаја кризе изазване пандемијом Covid-19, у циљу информисања грађана о једној тако сложено теми која се стално мења, новинари су често морали да извештавају без икаквог ранијег искуства у науци, логистици и потенцијалним проблемима у процесу вакцинације.

Упоредо са тим, подиже се и талас дезинформација и сензационализма о вакцинама који се мора умањити. Постоји огроман број дезинформација у вези са пандемијом COVID-19 још од самог почетка, али сада, када у неким деловима света почињу кампање за вакцинацију, дезинформације представљају још већу претња по јавно здравље.

Међународна федерација новинара (ИФЈ) верује да сада више него икада раније новинари улажу додатне напоре како би објаснили и глобални и локални контекст у вези са вакцинама док помно испитују фармацеутске компаније и захтевају транспарентност од влада држава у вези са политикама и програмима вакцинације. Многи од њих раде на томе без претходног стручног знања или смерница о томе како се пишу чланци у вези са здрављем.

Како бисмо помогли новинарима да се суоче са изазовима који им предстоје, ИФЈ је објавио скуп смерница, савета и ресурса који могу помоћи у медијској покривености информација о вакцинама и стратегијама вакцинисања.

Не верујете аутоматски свим подацима

Власти и фармацеутске компаније могу бити у искушењу да објаве неке привлачне податке који могу доста да утичу на људе. Када год је то могуће, новинари морају захтевати сирове податке, морају у причу укључити и детаље о истраживању и појаснити шта јесу вести а шта не. Избегавајте да се ослањате само на изјаве за медије које шаљу компаније или владе.

На пример, када пишу чланак о неком научном раду или фармацеутском испитивању, новинари морају пажљиво да размотре податке, као што је рецимо годиште учесника испитивања и прецизно наведу и обим и број тестираних и временски период студије.

Користите поуздане изворе којима се верује

Од суштинске важности је да користите тачне изворе. Новинари који су искусни у писању чланака о здрављу препоручују Светску здравствену организацију или Европску агенцију за лекове или академске институције или универзитете као неке од извора – погледајте списак у наставку. Треба увек поштовати принципе ИФЈ глобалне повеље новинарске етике.

Покушајте да разумете шта се о вакцинама зна а шта не

Процес развоја вакцине је дуг и комплексан и не престаје одобравањем вакцине. Новинари би требало да прате тренутна истраживања и да се консултују са стручњацима за вакцине како би разумели утицаје потенцијално нових открића као што је трајање имунитета после вакцине, делотворност вакцине, могући споредни ефекти, да ли особа која је вакцинисана може и даље да буде преносилац вируса или не, као и да ли ће вакцине имати ефекта ако вирус мутира.

Детаљно објасните научне речи

Шта значи ако је ефикасност вакцине 95%? Да ли је ефикасност исто што и дејство? Шта је имунитет? Када добијамо имунитет? Шта значи остварити имунитет крда?

На основу онога што кажу здравствени стручњаци, новинари би требало да се потруде да разумеју ова питања да би могли јасно да комуницирају са својом публиком. Ако користите јасне и познате речи и језик, ваша публика ће моћи да разуме информације које им преносите. Погледајте Речник СЗО како бисте у потпуности разумели концепте које треба да објасните у свом извештавању.

До глобалног до локалног

Веома је важно да разумете и објасните како ће бити спроведен светски процес вакцинације, научних истраживања и одобравања од стране представника власти, али је исто тако важно да то објасните са домаћег становишта. Локална публика највише верује локалним медијима, те ће локални новинари имати кључну улогу у информисању јавност о сајтовима за вакцинисање, о критеријумима прихватљивости вакцине и свим осталим практичним информацијама. 

Избегавајте сензационализам и прављење мамаца за кликове

Новинари морају истинито информисати јавност о потенцијалним пропратним ефектима који се могу осетити након вакцинације, избегавајући сензационализам и непотребно стварање страха, нарочито у насловима. Јасно објасните који су могући пропратни ефекти сваке од вакцина и тако ћете подучити јавност и помоћи им ако имају неку задршку.

Сазнајте више о важности вакцина

Вакцине су током људске историје спасле милионе живота па ће тако и вакцине за COVID-19. Новинари се против дезинформацијама у вези са вакцинама могу борити тако што ће давати бројке и чињенице о ефикасности вакцина и важности коју су имале у окончању пандемија у историји. Схватање и јасно објашњавање о пропратним ефектима вакцине је кључно баш тамо где постоји веће неповерење у вакцине.

Сарађујте!

Од свих савета, овај је најважнији. Сарађујте са осталим новинарима и медијима и учите шта о овоме пишу новинари који у свету покривају здравствене теме. Такмичење међу новинарима само може да погорша ширење дезинформација јер у борби да се буде најбржи и да се објави вест међу првима може лакше доћи до нетачног и сензационалистичког извештавања. 

Препоручујемо следеће изворе:

Коментари (1)

Остави коментар
пет

22.01.

2021.

anonymous [нерегистровани] у 21:32

Kome verovati

Toliko je puno anomalija u izjavama " Strucnjaka" da covek zaista u zemlji SRbiji ne moze nikome verovati.
Politika i moc su svuda umesali prste ,pa i u zdravlje ljudi.
Ko je na celu te piramide za ubijanje ljudi u Srbiji?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси