Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Аустралији усвојен закон који обавезује Гугл и Фејсбук да плаћају вести
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

У Аустралији усвојен закон који обавезује Гугл и Фејсбук да плаћају вести

Аустралијски парламент усвојио је данас закон којим се обавезују велике компаније, медју којима су Гугл и Фејсбук, да плаћају медијима за преношење медијских садржаја.

Влада је навела да се овим законом „гарантује да медијске куће добијају праведну надокнаду за садржаје које производе, што ће допринети да оживи новинарство у јавном интересу у Аустралији“.

Законом се отвара пут да та два технолошка гиганта инвестирају десетине милиона долара у споразуме око преношења медијских садржаја.

То би моглао да се покаже као модел за решавање сукоба између технолошких гиганата и регулаторних тела у свету око уједначења односа измедју традиционалних медија који су у великим финансијским тешкоћама, и великих технолошких компанија које доминирају интернетом и узимају огроман део прихода од рекламирања.

Компанија Гугл ће од сада плаћати за садржаје вести који се појављују на његовом новом производу названом „Гугл њус шоукејс“ (Google News Showcase), а Фејсбук треба да плати онима који се појављује на његовом производу Њус (News) који треба да буде покренут у Аустралији касније ове године.

Фејсбук и аустралијска влада били су у спору око овог питања. Фејсбук је прво, као одговор на нацрт закона, блокирао објављивање линкова са информационим чланцима из локалних или међународних медија али онда је одустао од тог приступа и постигао договор са аустралијским властима.

Група Марка Закерберга, власница Инстаграма и Воцапа (WhatsApp) најавила је да ће инвестирати „најмање“ милијарду долара у садржаје вести током наредне три године.  Ова нова средства, како је најављено на блогу шефа за односе са јавношћу те друштвене мреже, ће се додати на 600 милиона долара уложених у медије од 2018. године.

Гугл је већ прихватио да исплати „знатне суме“ за садршај медијске групе Руперта Мардока Њус кор (News Corp) која се залагала за нови аустралијски закон.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси