Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ало, Информер, како брат?: Општине широм Србије помажу пребогате таблоиде, док локални медији изумиру (1)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 02. 2021.

Аутор: Марија Обреновић Извор: Цензоловка

Ало, Информер, како брат?: Општине широм Србије помажу пребогате таблоиде, док локални медији изумиру (1)

Режимски таблоиди спадају међу ретке медије у земљи који кроз рекламе државних фирми, спонзорства и различите послове са државом немају никаквих финансијских проблема. Њихови власници су пребогати, а плате уредника су међу највишим у медијском сектору. То им не смета да учествују на конкурсима у мањим градовима, чији медији једва опстају, а не смета ни комисијама да зажмуре на чињеницу да су то медији који измишљају вести, воде прљаве кампање и на сваком кораку крше правила новинарске професије

Међу осам дневних листова који се дистрибуирају на територији Србије неславну титулу шампиона у кршењу Кодекса новинара Србије 2020. године понео је провладин таблоид Ало, задржавши тако прошлогодишњи највиши пласман на тој листи.

Ипак, ове дневне новине, када су у питању национални дневни листови, могу да се похвале и још једном шампионском титулом – титулом највећег добитника на локалним конкурсима за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја од јавног интереса. Овај лист је, наиме, 2020. године на 14 локалних конкурса успео да прикупи скоро 10 милиона (9.950.000) динара.

Члановима комисија етика не значи много

Један од два основна критеријума на основу којих се оцењују пројекти пријављени на конкурс јесте „мера пружања веће гаранције привржености професионалним и етичким медијским стандардима“, те се у оквиру овог критеријума посебно цени „да ли су учеснику конкурса изречене мере од стране државних органа, регулаторних тела или тела саморегулације у последњих годину дана, због кршења професионалних и етичких стандарда“.

Члановима комисија који су оцењивали пројекте, када је у питању лист Ало, критеријуми нису много значили.

Нису значили ни када су у питању други национални дневници који почесто крше Кодекс.

Тако су, према подацима из базе finasiranjemedija.rs, те базе Центра за одрживе заједнице, дневне новине које константно крше Кодекс новинара Србије (Ало, Курир, Српски телеграф, Информер и Вечерње новости) лане на локалним конкурсима изравно приходовале 17.815.000 динара и готово још толико кроз продукцију за ова или друга своја издања.

Није им значила ни чињеница да национални таблоиди спадају међу ретке медије у земљи који кроз рекламе државних фирми, спонзорства и различите послове са државом немају никаквих финансијских проблема, власници су пребогати, док су плате уредника међу највишим у медијском сектору.

У тем Сомбору, жутој штампи на вољу

Истовремено, режимски таблоиди добијају милионе на конкурсима на којима учествују и локални медији, а они који се усуђују да критикују локалну власт не добију ништа или добију ситниш, са којим њихови новинари не могу достојанствено да живе и раде.

Тако су, рецимо, на конкурсима Града Сомбора све до 2020. стотине хиљада добијали национални таблоиди, док је локалном порталу СОинфо, који критички извештава, додељивано по 20.000 динара.

Резултати мониторинга поштовања Кодекса новинара Србије у дневним новинама од 1. јула до 31. децембра 2020. године, који је урадио Савет за штампу, показују да је дневни лист Ало чак 928 пута прекршио Кодекс (у три случаја је то утврђено и пред Комисијом за жалбе Савета за штампу).

Када се овај податак укрсти за сумом коју је Ало добио на локалним конкурсима, испада да је то и те како исплативо – за сваки прекршај Кодекса таблоид је награђен са по нешто мање од 11.000 динара.

Упознај Србију да би добио које милионче

Наравно, Ало новац није добио за кршење Кодекса, већ је љубав власти према њему и његовим пројектима, као што су „Наш Београд“ (5.700.000 динара) или „Упознај Србију – Нови Сад“ (500.000 динара), „Упознај Србију – Инђија“ (500.000 динара), „Упознај Србију – Суботица“ (500.000) „Упознај Србију – Краљево“ (300.000 динара), „Упознај Србију – Ужице“ (400.000 динара) „Упознај Србију – Лозница“ (150.000 динара)…

И тако је и Србија упознала Ало, доделивши му успут које милионче да се нађе у овим тешким временима.

„Вечерње новости су 2020. године забележиле значајан раст броја прекршаја Кодекса новинара Србије у поређењу са истим периодом годину дана раније (за готово 80 одсто) и налазе се на трећем месту по броју забележених прекршаја“, наводи се у извештају Света за штампу.

Када је пак у питању сума новца прикупљена на локалним конкурсима 2020. године, међу кршиоцима Кодекса, Вечерње новости држе вицешампионско место са 3.320.000 милиона динара, и то за пројекте на различите теме везане за екологију, економију, културу и образовање.

Занимљиво је, такође, да се Компанија Новости АД, на чијем је челу социјалистички тајкун Милорад Вучелић, на конкурсима на којима је добијала веће износе, судећи према подацима из две поменуту базе, појављивала и као продукција, па је тако успела да по Србији прикупи још 4.100.000 динара.

Иначе, пред Комисијом за жалбе Савета за штампу током 2019. године Вечерње новости су се нашле четири пута. Од тога, три жалбе су решене медијацијом (уклањањем спорног текста, уклањањем спорног коментара или пак накнадним означавањем да је у питању промотивни садржај), док је у једном случају утврђено да те новине нису прекршиле Кодекс.

„Дневни лист Курир је и ове године на другом месту по броју прекршаја Кодекса новинара Србије – али је, ипак, у поређењу са 2019. годином, забележен знатно мањи број огрешења о професионалне норме (за око 40 процената). Курир је највише прекршаја направио тиме што није поштовао приватност, пре свега у извештавању о несрећама и кривичним делима“, наводи Савет за штампу.

Против Курира су такође током 2019. поднете четири жалбе Савету за штампу. У једном случају жалба је одбачена, у два је решена медијацијом (уклањањем текста или коментара), а у једном је Комисија за жалбе утврдила да је Кодекс прекршен.

Томе упркос, Адриа Медиа Гроуп редовно је прошле године успевала да увери локалне комисије у своје добре намере, те су овим дневним новинама и њиховом порталу курир.рс (исти оснивач, исти одговорни уредник) доделиле укупно 3.245.000 динара.

Српски телеграф је по броју прекршаја Кодекса са трећег места, које је заузимао 2019. године, 2020. пао на пето. Није, међутим, пао и по количини прикупљеног новца на локалним конкурсима – добио је по 1,2 милиона и 2019. и прошле године. Овом листу је током 2019. године четири пута изречена јавна опомена због кршења Кодекса.

Информер се сакрио међу продукције

Међу „стандардном петорком“ кршилаца Кодекса новинара Србије, на локалним конкурсима на први поглед најгоре је прошао Информер, пошто ове дневне новине изравно нису добиле ни динар. Али само на први поглед.

Наиме, Инсајдер тим д.о.о., оснивач и издавач Информера, на конкурсу Града Београда је као продукција за пројекат „Моја азбука Београда – 30 познатих личности о главном граду од А до Ш“ добио три милиона динара.

Фирма која се налази на истој адреси на којој је и оснивач Информера – Инфо ит медиа д.о.о. на београдском конкурсу добила је 2.900.000 динара, те још 100.000 динара у Оџацима као продукција.

Такође, Инфо ит медиа је још 800.000 динара добила на локалним конкурсима у Кикинди, Сомбору и Панчеву, и то за пројекте који су реализовани у Информеру.

Истини за вољу, локалне самоуправе кроз пројектно суфинансирање не подржавају само дневне листове упорне у кршењу Кодекса новинара Србије. Предузеће Дан Граф д.о.о., оснивач и издавач дневног листа Данас и портала данас.рс, 2020. такође је успело да прикупи фину своту на локалним конкурсима – 3.350.000 динара. Према листу Данас најдарежљивији је лане био Град Шабац доделивши му 2.000.000 динара за пројекат „Шабац плус“.

СУТРА: Жутој штампи, с љубављу (2)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси