Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гостиљац: Адвокатура и новинарство две најугроженије професије у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

Гостиљац: Адвокатура и новинарство две најугроженије професије у Србији

Председник Адвокатске коморе Србије (АКС) Виктор Гостиљац изјавио је да „данас у Србији адвокатура уз новинарство, представља најугроженију професију, подаци то јасно говоре“.

„Новинарство, када је чисто, увек ради у јавном интересу, а адвокатура, када је чиста, увек ради у интересу грађанина којег заступа, и можда то и јесте објашњење ситуације у којој смо се нашли. То су два стуба слободе у сваком друштву и однос према њима дефинише о каквом друштву је реч“, рекао је Гостиљац за нови број Недељника.

Он је рекао и да не постоји нити једна одлука Управног одбора (УО) АКС која је донета као резултат спољног утицаја, нити је препознао намеру државе да то чини.

„Мислим да и држава зна да би сваки такав покушај био обнародован а наравно и одбијен. Приметио сам, додуше, да је са политичких позиција покушавано да се изврши утицај на поједине одлуке УО, али ту се ради о политичарима из власти који су адвокати, па то сматрам нашим унутрашњим питањима“, нагласио ја Гостиљац.

Он је рекао и да независна адвокатура нема своју пуну сврху уколико не постоји независно судство.

„Ми не можемо ефикасно остваривати права грађана, наших клијената, уколико о тим правима не расправља непристрастан орган. Нама је то природно размишљање, и ту нема компромиса. И не разумем када се независност судства покушава степеновати па се каже како смо ‘ове године напредовали у односу на прошлу’ и томе слично“, рекао је Гостиљац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси