Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Саша Даишевић – најбољи спортски дописник у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 03. 2021.

Аутор: Р.Весковић Извор: www.krug.rs

Саша Даишевић – најбољи спортски дописник у Србији

Наш колега Александар Саша Даишевић добио је признање за дописника године, које додељује Удружење спортских новинара Србије.

Александар Саша Даишевић је заљубљеник у спорт и велики познавалац спорта, у коме је цео живот: у младости као одбојкаш краљевачке „Рибнице“, а затим као спортски новинар. Ово „затим“ траје већ 28 година. Старији ће разумети кад кажем да је блискији „загребачкој школи“ спортскиг новинарства, млађима ћу појаснити да то значи праву комбинацију података који се презентују публици, и емоција са којима се догађај коментарише.

Осим што радни век од 1993. године проводи у Радио телевизији Краљево, Саша је скоро 20 година и дописник „Спортског журнала“, па је за тај ангажман, у конкуренцији више стотина колега, награђен признањем „Дописник године 2020.“ Ово признање традиционално додељује Удружење спортских новинара Србије, асоцијација која постоји од 1964. године.

Пошто је „Журнал“ остао једини дневни спортски лист у Србији, Саша каже да није лако изборити се да спортски догађаји из Краљева редовно нађу место на страницама ових новина. Тим пре што ни краљевачки спорт није као што је био:

– Пролазе текстови о популарним спортовима на професионалном нивоу, а мање они о манифестацијама масовног и рекреативног типа. Спорт у Србији, па тиме у Краљеву, претрпео је велике промене у последњих 15-20 година. Лиге у кошарци, одбојци, фудбалу… су слабије, па је тиме и мање публике на трибинама. Ипак, у Краљеву последње 2-3 године има и позитивних промена. Једна је да су се неки клубови вратили у прву лигу, па има шта да се види и на терену, а друго су нови спортски објекти. Имамо лепу халу у Рибници, завршен је и атлетски стадион, следи изградња фудбалског стадиона. Имаће родитељи где да одведу децу и шта да им покажу.    

Александар Даишевић каже да је спортски новинар са вероватно највише одрађених радио и тв преноса у Србији, јер су некада спортске емисије биле врло важан део медијског програма. Али као што спорт у Краљеву прати тенденције спорта у Србији, тако и спортско новинарство у Краљеву прати оно што се догађа у овдашњем спорту:

 –  Кад сам почињао 1993. године имао сам од кога да учим: Драгољуб Обрадовић Кондис, Зоран Бачаревић, Столе Петковић… кад сам сазрео као новинар, осим њих било је и других спортских новинара у РТВ Краљево, имао сам са ким да разменим мишљење, аргументе. Сада не видим ко ће ме наследити! Сећате се како је некада било тешко изборити место у новинарској ложи у старој хали. Сада у обе хале и на стадиону често будем једини новинар на догађају. Искрено се надам да ће се ускоро појавити неки млади колега или колегиница који ће пратити спорт.       

Последњих десетак година Саша Даишевић се активно вратио и старој љубави, одбојци, али сада као тренер у ОК „Техничар“. У кратком носталгичном пребирању по успоменама, питам га који су то најлепши спортски догађаји у Краљеву којима је присуствовао. Ево за крај његове топ листе:

1. Улазак „Слоге“ у прву кошаркашку лигу СФРЈ 1984 године – „Тад сам био млад да бих био новинар, али довољно одрастао да будем у публици“

2. Финале ОК „Рибница“ 2007.г са „Војводином“ – „Једна лопта нас је делила од титуле коју ‘Рибница’ још нема, од титуле шампиона“.

3. Дејвис куп меч Србија – Хрватска 2015.г – „Величанствен спортски догађај и отварање нове хале спортова са изванредним условима за рад новинара“.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси