Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међународне организације поводом годишњице убиства: Ни после толико година нема правде за породицу Славка Ћурувије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 04. 2021.

Аутор: Марија Шајкаш Извор: Цензоловка

Међународне организације поводом годишњице убиства: Ни после толико година нема правде за породицу Славка Ћурувије

IPI подсећа да је суђење за убиство Славка Ћурувије обележено претераним кашњењем, Репортери без граница траже да се тај процес убрза, док ECPMF захтева правду у случајевима Ћурувије, Милана Пантића, Даде Вујасиновић и 17 српских и албанских новинара убијених на Косову

Обележавајући годишњицу убиства Славка Ћурувије, Међународни институт за штампу (International Press Institute – IPI), глобална мрежа власника водећих медија, уредника и новинара, са седиштем у Бечу, чија је мисија одбрана слободе говора и слободног протока информација, подсетила је да су прошле 22 године од убиства.

Упркос томе, наводи овај институт, ни након „дуже од две деценије, за његову породицу нема правде“.

Суђење траје предуго

Међународни институт за штампу подсећа на суђење које је ушло у шесту годину и које је, по њиховим проценама, обележено „прекомерним кашњењима и прекидима“.

У следећем твиту, Међународни институт за штампу наводи да се придружује групама за слободу медија у Србији и у свету у „одавању почасти Славку, његовом животу и успомени“ и позива на акцију.

„Позивамо на заустављање деморалишућег циклуса некажњивости овог злочина“, наводи овај институт, додајући како „они који су одговорни (за убиство Славка Ћурувије, прим. нов.), за то морају и да одговарају“.

У сличном тону, на Твитеру су се огласили и Репортери без граница (Reporters Sans Frontieres – RSF), међународна организација са седиштем у Паризу и фокусом на одбрану новинара и слободе говора.

Подсећајући на то да су се управо навршиле 22 године од „бруталног убиства“ новинара Славка Ћурувије, Репортери без граница наводе да је почело ново суђење оптуженима и позивају да оно буде брзо, јер је то неопходно „да би правда коначно била задовољена“.

Европски центар за штампу и медијске слободе (The European Centre for Press and Media Freedom – ECPMF), међународна организација која промовише, брани и чува слободе медија у Европи, такође се огласио са три твита.

У првом, у коме су употребили хаштаг – зауставимо некажњивост, ова организација подсећа на убиство од пре 22 године, уз коментар да „правде још увек нема“.

„Апелациони суд је променио пресуду из 2019. којом су осуђена четворица припадника тајне полиције који су умешани у Ћурувијино убиство. Ново суђење је почело 2020“, наводи се у њиховом реаговању и на друге „случајеве убистава новинара у Србији који и даље нису решени“.

„Хитно захтевамо правду у случајевима Славка Ћурувије, Милана Пантића, Даде Вујасиновић и 17 српских и албанских новинара убијених на Косову од 1999. до 2001. године“, наводи се у твиту.  https://twitter.com/ECPMF/status/1381170431751815168  Чланица борда ове организације, новинарка Љиљана Смајловић, која је била уредник спољнополитичке рубрике у Ћурувијином магазину Европљанин у време када је убијен, наводи да убиство Славка Ћурувије подсећа на убиство Џамала Кашогија.

„У име Слободана Милошевића, српски државни апарат је елиминисао неустрашивог критичара режима. Убице су изведене пред суд 2015. године, али и даље нема коначне пресуде“, наводи Љиљана Смајловић.

Према њеном мишљењу, више није довољно рећи како у случају Славка Ћурувије правда касни. У питању је „правда која му је одречена“.

„Србија мора да заустави своју репутацију некажњавања злочина према новинарима тако што ће завршити суђење за случај Ћурувија не касније од 2021. године“, наводи Љиљана Смајловић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси