Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу: Број прекршаја Кодекса новинара растао кад и број оболелих од ковида
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 04. 2021.

Извор: Савет за штампу

Савет за штампу: Број прекршаја Кодекса новинара растао кад и број оболелих од ковида

Мониторинг Савета за штампу спроведен од почетка априла до почетка сепетембра 2020. године показао је да је број прекршаја Кодекса новинара Србије у шест најпосећенијих онлајн медија без штампаног издања пратио раст и пад броја оболелих.

Број забележних повреда Кодекса био је већи када је растао и број заражених и оболелих. Тако је у априлу, када је, по речима епидемиолога, био први пик првог таласа пандемије ковида-19, било и највише прекршаја Кодекса новинара Србије на готово свим праћеним порталима. Опадање броја заражених у мају, сви портали пратили су „пропратили“ смањеним броја вести у којима је забележено кршење Кодекса.

Резултате мониторинга кршења Кодекса новинара Србије и Смерница за примену Кодекса новинара Србије у онлајн окружењу на информативним порталима у Србији током пандемије ковида-19 можете погледати овде. 

Савету за штампу је од почетка епидемије до краја 2020. године упућено 19 жалби које су се одосиле на текстове у вези са ководом-19, што је нешто мање од 15 одсто укупно приљеним жалби у том периоду. Комисија је одлуке да је прекршен Кодекс новинара донела у 11 случајева. Међутим, прекршаји у време пандемије, који су начињени сензационалистичким насловима, манипулативним информацијама и непоштовањем приватности људи о којима се пише, још су тежи и неодговорнији.

Анализу жалби на извештавање штампе и онлајн медија о ковиду-19 можете преузети овде. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси