Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ данас бира нове чланове Управног одбора РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 04. 2021.

Аутор: Ивана Николетић Извор: Данас

РЕМ данас бира нове чланове Управног одбора РТС

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) ће на данашњем састанку одлучити о новом саставу Управног одбора Радио-телевизије Србије, као и покрајинског јавног сервиса, сазнаје Данас.

Према незваничном сазнању, УО је у актуелном саставу јуче одржао последњу седницу, али нико од његових чланова није то желео да потврди за наш лист.

Оно што може бити проблем, јесте и и чињеница да ће на данашњем заседању о управним органима одлучивати свега шест чланова Савета, док је за изгласавање сваког новог члана потребна двотрећинска већина гласова.

Савет би требало да изабере по шест нових чланова УО Радио-телевизије Србије (РТС) и УО Радио-телевизије Војводине (РТВ), који ће у наредних пет година управљати јавним медијским сервисима, са листе од укупно 62 кандидата.

За место у УО РТС пријавило се 46 кандидата, а међу пријављенима су и досадашњи чланови, којима мандат истиче у априлу ове године, Владимир Вулетић, Зорица Шујица, Бранко Радун, Мирослав Николић, Симона Митровић Дуњић и Љиљана Ђурђевац. Слично је и у покрајинском РТВ, где се међу 16 кандидата за УО, налази и пет садашњих чланова. На списку су Јова Радић, Марко Ћалић, Борислав Пуповац, Иштван Терењи и Александар Комненовић.

Подсетимо, Савет РЕМ је крајем године за недостајућег члана УО изабрао 29-годишњег правника Шћепана Прашчевића, након чега је Одбор у пуном саставу изабрао Драгана Бујошевића за првог човека РТС. Због начина Прашчевићевог избора, али и избора Оливере Зекић на место председнице Савета РЕМ, који су се одиграли на истој седници, члан Савета Слободан Цвејић дао је оставку на то место, уз тврдње да је процедура била прекршена а избор нелегитиман.

Садашњи састав УО РТС изабран је у децембру 2015, а конституисан у априлу 2016. године, па су се и око тога ломила копља, јер по једном тумачењу, мандат УО истиче сада, пет година након конститутивне седнице. По другом тумачењу, које заступа чланица Савета Јудита Поповић, мандат тог тела је престао да важи још у децембру, а то би значило да је и избор Драгана Бујошевића за директора РТС-а, нелегитиман, јер је одржан након тог рока.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси