Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарство на удару: Притисак над редакцијом 021 и претње новинарки из Инђије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 04. 2021.

Извор: 021.рс

Новинарство на удару: Притисак над редакцијом 021 и претње новинарки из Инђије

На зиду куће у центру Новог Сада, у којој је смештена редакција радија и портала 021, у недељу ујутру осванули су националистички плакати.

На плакатима се налазила порука: "Аутономаши, ово је Србија". Када је у питању улица у којој је смештена редакција 021, плакати су залепљени једино на кући Радио-дифузног предузећа 021. Исте поруке су се појавиле на још неколико места у граду.

Десничарска организација "Традиционалисти" јавно се похвалила лепљењем плаката. Иако нису директно помињали Медијску кућу 021, организатори су навели да су "послали јасну поруку свим аутономашима", као и да "осуђују свако деловање сепаратистичких организација на простору севера Србије" и да ће "урадити све да спрече циљеве тих организација".

Медијска кућа 021 сматра овакав потез чином притиска на непристрасно извештавање за које се залажу новинарке и новинари наше редакције. Поводом облепљивања плаката и порука на друштвеним мрежама, 021 је контактирао надлежне органе, те Независно удружење новинара Србије.

Редакција 021 се и раније суочавала са притисцима са разних страна, посебно путем друштвених мрежа, међутим овај чин превазилази те оквире, с обзиром на то да су организатори одлучили да пошаљу поруку да знају где смо и да је данас мета зид, а да би сутра могао да буде било ко. 

НУНС: Новинари све чешће под ударцима претњи и притисака

Независно удружење новинара Србије реаговало је због лепљења плаката, али и због претњи упућених новинарки из Инђије Верици Маринчић. Како наводе, овакви случајеви забрињавају.

"Забринути смо због оваквих ствари и очекујемо од представника власти да осуде овакве речи које у себи носе или могу да носе озбиљне претње. Уколико се пропусти да се осуди, шаље се лоша слика да су овакве поруке дозвољене. НУНС у оба ова случаја изражава дубоку забринутост, будући да постаје веома приметно да новинари у Србији су све чешће под ударцима претњи и притисака", наводе у НУНС-у.

НУНС наводи да ће ове случајеве регистровати у Бази напада и притисака на новинаре, као и њиховој регионалној бази СафеЈоурналистс.нет, а о свему ће обавестити међународне организације. 

НДНВ: Опасно таргетирање новинара редакције 021

Независно друштво новинара Војводине осудило је опасно таргетирање новинара редакције 021. Позвали су надлежне да испитају сваки покушај нарушавања безбедности новинара и подсећају да су управо овакве поруке често повод за даље нападе и таргетирање медијских радника.

"Безбедност новинара и медијских радника мора да буде приоритет за заједницу, јер без професионалних и независних медија нема ни демократије. Очекујемо да се коначно заустави кампања против новинара  и да се створи друштвена клима која ће омогућити несметан рад наших колега", саопштио је НДНВ.

Аутор: 021.рс

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси