Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Теленор добио дозволу да постане кабловски оператер
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2021.

Аутор: Бета Извор: Данас

Теленор добио дозволу да постане кабловски оператер

Компанија Теленор Србија добила је званично одобрење за улазак на тржиште дистрибуције ТВ садржаја и фиксног широкопојасног интернета, наводи се у саопштењу компаније Теленор.

Комисија за заштиту конкуренције је, након свеобухватне правне и економске анализе Уговора о праву коришћења оптичких влакана и Уговора о пружању Ethernet Bitstream услуга које је компанија потписала са Телекомом Србије, донела позитивну одлуку у погледу захтева за изузеће рестриктивних споразума од забране, наводи се у саопштењу.

Како су истакли из ове компаније, таква одлука потврђује „да улазак Теленора на тржиште дистрибуције медијских садржаја и фиксног широкопојасног интернета подржава даљи развој конкурентности у том сегменту тржишта“.

„Драго нам је што је Комисија за заштиту конкуренције донела позитивну одлуку и сада ћемо се фокусирати на креирање иновативне и атрактивне понуде коју ћемо лансирати до краја године. Желимо да се и у овом сегменту издвојимо квалитетом, као што смо и у мобилним услугама. Српско тржиште је спремно за новог кабловског оператора“, рекао је Мајк Мишел, генерални директор Теленора у Србији.

Теленор улази на тржиште дистрибуције медијских садржаја самостално, поштујући правила фер тржишне утакмице са осталим понуђачима садржаја, укључујући СББ и Телеком, истакнуто је у оквиру саопштења.

„Као један од највећих страних инвеститора у Србији од 2006, Теленор Србија планира да уложи готово 300 милиона евра у наредних пет година, што је потврда дугорочне посвећености компаније развоју српског тржишта телекомуникација“, наводе из Теленора.

Како су навели у саопштењу, током развоја ове области пословања, „Теленор ће запослити нове кадрове и применити најбоља искуства и праксе из ППФ групе, како би корисницима донела унапређено искуство у областима брзине и квалитета услуге, избора канала, лакоће коришћења и квалитета подршке корисницима“.

Тренутно су у току припреме и финални преговори са креаторима медијског садржаја, истичу из Теленора.

„Теленор још увек није добио права и дозволу за дистрибуцију садржаја које производи или чијим правима располаже United Grupa, као што су Н1, Нова С, Спорт клуб и други, укупно 22 канала. Жао нам је што је United Grupa донела такву одлуку, и остајемо отворени за даље преговоре о дистрибуцији канала, уверени да ће препознати значај те сарадње за све – грађане Србије, компаније које послују у истом сегменту и друштво у целини“, наглашава Мишел.

Телеком: Предложена сарадња са Теленором у складу са законом

Компанија Телеком Србија данас је потврдила да је од Комисије за заштиту конкуренције добила обавештење да је предложена сарадња са Теленором одобрена и да је у складу са свим позитивним законским прописима.

„На овај начин стекли су се услови да уговор који су компаније предложиле ступи на снагу“, навео је Телеком.

Компанија је истакла да је сарадња са Теленором урађена у складу са најбољим европским стандардима и подразумева изнајмљивање Телекомове оптичке инфраструктуре Теленору и дистрибуцију садржаја, по комерцијалним и потпуно неексклузивним условима.

Како је објашњено, Телеком Србија може да изнајмљује своју инфраструктуру и другим учесницима на тржишту, а Теленор може да купује садржаје од кога год жели, јер уговор није рестриктиван ни у једној својој тачки.

„Овим уговором значајно се либерализује тржиште телекомуникација у Србији. Он доноси бројне погодности, пре свега корисницима који ће сада имати већу могућност избора чије услуге желе да користе, а истовремено поспешује конкуренцију и иновације у телекомуникационој индустрији“, навео је Телеком у саопштењу и додао да наставља са спровођењем своје стратегије, која за циљ има позиционирање компаније као лидера у региону и шире.

Комисија за заштиту конкуренције данас је саопштила да је условно одобрила уговоре закључене између Телекома и Теленора који се односе на коришћење оптичке инфраструктуре, уз налагање мера и рокова за њихово извршење.

„Због исказаног интересовања јавности, непотпуних и нетачних информација изношених током поступка, Комисија ће у циљу тачног информисања објавити комплетна решења са образложењима која не садрже заштићене податке чим се испуне процесни услови за то, односно одлучи о захтевима Телекома и Теленора за заштиту података“, навела је Комисија у саопштењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси