Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Државно веће тужилаца: Није спречено поступање у предмету Милана Јовановића, напротив, наставља га Апелационо тужилаштво
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2021.

Извор: Цензоловка

Државно веће тужилаца: Није спречено поступање у предмету Милана Јовановића, напротив, наставља га Апелационо тужилаштво

Државно веће тужилаца реагује на текст данас објављен на Цензоловци, тврдећи да је све у реду са процесом за паљење куће новинара Милана Јовановића. ДВТ је, иначе, на време добило питања у вези са овим случајем, али је одлучило да на њих не одговори - све до објављивања текста

Реаговање поводом текста „Загорка Доловац спречила заменика тужиоца Предрага Миловановића да брани пресуду за паљење куће новинара Милана Јовановића од жалби одбране“ објављујемо у целини:

Поводом Вашег упита и текста који сте данас, 22. априла 2021 године, објавили на Интернат порталу „Цензоловка“, обавештавамо Вас следеће:

Нису тачни наводи Вашег текста којим се имплицира да је дошло до спречавања даљег поступања у предмету оштећеног Милана Јовановића, а против окривљеног Драгољуба Симоновића. Напротив, поступање јавног тужилаштва се активно наставља од стране Апелационог јавног тужилаштва у Београду које је сходно закону једино овлашћено за заступање поднете жалбе Другог основног јавног тужилаштва пред Апелационом судом у Београду.

Наглашавамо да је Друго основно јавно тужилаштво на основу одлуке јавног тужиоца Небојше Поповића 23. марта 2021 године поднело жалбу против пресуде првостепеног суда због одлуке о кривичној санкцији сматрајући да изречена казна није адекватна степену кривичне одговорности окривљеног Симоновића.

Посебно треба имати у виду да је јавни тужилац Другог основног јавног тужилаштва управо због неодговарајућег приступа поступању у овом предмету од стране заменика Миловановића био принуђен да истом изда Обавезно упутство А бр. 130/19 од 18. марта 2019 године, којим је заменику Миловановићу наложено да суду предложи строжије санкције за сваког окривљеног у овом предмету, имајући у виду врсту, тежину кривичног дела, начин извршења, вредност имовине која је оштећена извршењем кривичног дела, чињеницу да је дело извршено према новинару чиме је директно покушано да се угрози слобода медија и изражавања, а све у циљу како постизања циљева специјалне тако и генералне превенције, што је заменик Миловановић својим дотадашњим поступањем угрозио.

Такође, битно је нагласити да је одлука о ослобођењу вршења функције заменика јавног тужиоца сходно члану 11 Закона о Државном већу тужилаца у вези неспојивости послова заменика Миловановића донета од стране Државног већа тужилаца једногласно на седници одржаној 6. априла 2021 године, из чега јасно произилази да се не ради о одлуци појединца, већ колективног државног органа.

Одељење за односе са јавношћу ДВТ

(Одговор Цензоловке објавићемо сутра)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси