Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Београдским медијима два милиона динара, један тек основаној телевизији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 05. 2021.

Извор: danas.rs

Београдским медијима два милиона динара, један тек основаној телевизији

Народна странка у Крагујевцу управо саопштила да је својевремено поздравила први конкурс за суфинансирање медијских садржаја који је у Крагујевцу, након шестогодишњег игнорисања те законске обавезе, напокон расписан ове године.

Народњаци су притом подсетили да су благовремено упозоравали на могуће злоупотребе у расподели буџетских пара намењених медијима, те да се ових дана показало да су, с тим у вези, били у праву.

- Наше сумње су, нажалост, биле оправдане те данас, анализирајући добитнике средстава из јавно доступне документације, можемо да видимо су два милиона динара, односно по милион динара једном и другом, што је 22 одсто од укупно предвиђене суме, додељена на први поглед мање познатим медијима из Београда.

Оно што је проблем и шта тражимо од надлежних да јавно саопште, јесте да ли је власник и директор Предузећа за информисање ИНФО 24 Медиа д.о.о. Београд-Врачар заправо и главни и одговорни уредник медија ТВ СУПЕР САТ Марко Аћимовић?

Тражимо од надлежних да објаве грађанима Крагујевца да ли су та два медија правно повезани, пита Народна странка у Крагујевцу, уз потпитање: "Према ком критеријуму је додељен новац телевизији СУПЕР САТ, која је у регистар медија уписан свега неколико дана пре објављивања јавног позива крагујевачке локалне самоуправе?".

- Добитник једног милиона динара грађана Крагујевца у јавности је познат и по томе што је правио копије интернет портала независних медија - Јужне вести, Колубарске и Озонпресс - тачније малог броја медија на чијим сајтовима може да се прочита и критички садржај према властима. На копираним сајтовима, који су имали идентичан назив, визуелни изглед и дуге карактеристике оригинала, објављивани су прорежимски садржаји. Да ли то значи да ћемо у Крагујевцу добити напредњачку копију неког локалног и независног медија? - питају се шумадијски народњаци.

Из овогодишњег градског буџета за суфинансирање медијских садржаја у Крагујевцу издвојено је тек девет милиона динара, односно вишеструко мање него у Нишу на пример. У минулих шест година у Крагујевцу конкурси за суфинансирање медијских садржаја нису расписивани, а сав новац из буџета намењен информисању екслузивно је додељиван подржављеној Радио-телевизији Крагујевац.

Остали крагујевачки медији су на издисају. Једини штампани медији у Шумадији, "Крагујевачке новине", који је недељник, већ дуже због беспарице излази сваке друге седмице.

Подсетимо да је представник УНС-а, крагујевачки новинар Љубиша Обрадовић поднео оставку на чланство у Комисији за доделу новца за суфинансирање медијских садржаја, који је за ту намену издвојен из градског буџета у Крагујевцу.

Обрадовић се повукао из речене комисије због тога што су у њој о располагању новцем крагујевачких пореских обвезника, с обзиром да су били у већини одлучивали људи који нису из Крагујевца, већ из Ниша.

Годинама ишчекивана расподела новца за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја у Крагујевцу реализована је по већ уходаном напредњачком маниру, према ком новац пореских обвезника у једној локалној заједници добијају медији чији су власници напредњачки или кадрови блиски СНС-у, који немају никакве везе са средином из које су добили новац, нити ће у њој да информишу грађане.

Медији у Крагујевцу ни после овогодишњег конкурса за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја неће бити у много бољем положају но раније. Напротив, предстоји им наставак борбе за преживљавање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси