Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фалсификовао „Блицову“ насловну, па нас оптужио за прогон Јокића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 06. 2021.

Аутор: М. Грујић, М.Ташковић

Фалсификовао „Блицову“ насловну, па нас оптужио за прогон Јокића

"Блиц” скоро никада не реагује на заједљиве и омаловажавајуће коментаре смутљиваца, али ни на очигледне увреде којима смо све чешће изложени. Делови наших текстова скоро се свакодневно извлаче из контекста и пласирају преко друштвених мрежа само са једним циљем и очигледном намером - да нам се нанесе штета.

Зашто, упитаће неко, па, вероватно зато што не радимо ни за кога, а и даље смо први. Када се саберу читаоци новина и нашег онлајн издања нико у Србији није ни близу “Блица”. И управо то многима смета.  Ипак, на оптужбе да линчујемо и рекетирамо људе, нећемо ћутати. Никоме. 

Лаж

Очему се ради? 

Правник из Београда Милан Антонијевић објавио је у недељу твит следеће садржине: “Да ли сте ви при чистој свести у Блицу? Какав издајник српског рода? Да ли би требало Никола Јокић да вам плати да га не прогањате по насловним странама или у чему је проблем?”. 

Као прилог овом суманутом и безобразном твиту дат је фалсификован скриншот наше насловне стране на којој се налазе слика НБА звезде Николе Јокића и наслов “Никола Јокић - од хероја нације до издајника српског рода”. 

Зашто фалсификован? Зато јер су са насловнице исечени поднаслови, који и скроз неписменима, онима дакле, а нема их много, који то из наслова не разумеју, јасно објашњавају да се бавимо темом стања нације која је спремна да спортисту ког је до пре два дана дизала у звезде и ковала у хероја прогласи издајником јер једног лета неће играти за репрезентацију. 

У једном поднаслову се каже: “Реакције на одлуку нашег најбољег кошаркаша иду од потпуног разумевања до осуђивања за, малтене, националну издају”. 

Удругом стоји: “Социолог Весна Пешић: Морамо га разумети”; “Психолог Жарко Кораћ: Кроз Јокићеве успехе лечимо националне фрустрације”; “Горан Грбовић: Одлука ће лоше утицати на младе играче”. 

Паметном доста. Нормалном јасно. Не и правнику из Београда Милану Антонијевићу, чији је монтирани твит изазвао лавину увреда наших новинара. Не ни редитељу Срђану Драгојевићу, политичару Данилу Икодиновићу, политикологу, историчару, шта ли је, из Граца Флоријану Биберу... Сви они су искористили прилику да нападну наше новине. 

Срећом, у Србији има и нормалних и писмених људи, што су показале наше колеге Светлана Јанићијевић из „Јуроњуза“, Наташа Мијушковић са РТС-а, Немања Рујевић са „Дојче велеа“, Владимир Костић из ЦИНС-а... Сви они, а и многи други покушали су да објасне антонијевићима, икодиновићима, биберима и десетинама најчешће безимених дежурних пљувача, запетих и спремних да опале у сваком тренутку, да им објасне - поенту. Оно што нису разумели. Због недостатка памети, писмености, безобразлука, малициозности... свеједно је. 

Овде није лоше ставити и једно кратко подсећање - “Блиц” је објавио интервју са правником Миланом Антонијевићем када за њега ни половина нашег колегијума није била чула, а када је пре две године покушавао да се наметне као посредник у преговорима власти и опозиције о изборним условима. Дали смо му на значају, промовисали га, вратио нам је бруталном лажју и фалсификатом.

Мржња 

Игром његове подметачине, “Блиц” је писањем о неуравнотеженом односу Србије према Јокићевој одлуци да не наступа на Олимпијским играма управо доживео судбину МВП-ија НБА лиге. Као што многи нису желели ни да прочитају изјаву Јокића у вези са одлуком да одбије позив селектора, пре него што су осули “дрвље и камење” по њему, тако је и у нашем случају разулареној Твитер маси био довољан исечени наслов Антонијевића да удари по “Блицу”. 

Услучају “Јокић” хипнотисана и агресивна гомила није, наравно, хтела ни да сагледа шири контекст Јокићеве реченице “стање мог тела изискује дуже одсуство са терена ради опоравка”, баш као што није желела да прочита ни поднаслове “Блицове” насловнице, иако је из из наслова све јасно, а камоли текст. 

Ако логично претпоставимо да они који гнусно вређају “Блиц” због наводног напада на Јокића (иако у тексту тему обрађујемо феноменолошки са шест саговорника од којих готово сви разумеју и бране одлуку српског центра да не игра на ОИ у Јапану) нису исти они који су по друштвеним мрежама неразумно осуђивали “Јоку” за готово националну издају, долазимо до закључка да су то у суштини слични људи. Задојени мржњом, агресивни, вулграни, нетолерантни, екстремни... 

Како смо дошли до тога да нас свака па и друштвеноспортска тема дели на “хероје нације” и “издајнике српског рода” уз неизбежан уличарски речник? Због чега је у том живом блату истина и правда прогутана устима пуним језивих увреда, псовки и осуда? 

“Блиц” је у ту беспризорну поделу на силу убачен. Блиц је медиј који од свог оснивања поштује основне вредности, бори се за права људи, поготово права мањинских група, без обзира на разлоге различитости. Зато имамо обавезу и према себи и према својим читаоцима да још једном, као у “случају Јокића”, обрадимо и овај напад феноменолошки. 

Нисмо навикли на истину

Социолог Ратко Божовић коменатришући нападе на “Блиц” због исечене насловне стране истиче да је данас веома тешко радити у медијима. 

- Најтеже је причати истину и бити у њеној заштити. Одвикли смо се од истине. Код нас истина има улогу злодела. Реагујемо на њу као кад нам у тами светло бљесне у очи. Склони смо фалсификату оригинала. Свуда око нас је преварологија. Навикли смо на превару, неискреност, вредносни кошмар. Због тога је тешко и радити у медијима - наглашава Божовић. 

Како каже, у Србији псовка има већу вредност од мудре речи. 

- Ми смо друштво у коме све има везе са политиком и питањем ко ће кога да уруши или ко ће коме да сломи кичму? Склони смо у сваком погледу екстремном понашању било у подаништву или негацији. А свако екстремно понашање је патологија. Изгубили смо меру у свему и пропорцију. Гајимо искључив став у односу на своја очекивања, а не према истини. Не разумемо да је очекивање једно, а истина друго. Због тога смо и даље аномично друштво у коме влада хаос, насиље и безакоње - објашња Божовић. н 

Искључив и нетрпељив менталитет

Психолог Жарко Требјашанин поводом ничим изазваног напада на “Блиц” апострофира да је крајње време да променимо менталитет. 

- Морамо се коначно клонити оштрих конфротација у којој не видимо ниједну ману својој страни док о супртоној страни мислимо све најгоре. У реалности ствари нису сигурно такве. Што је наш народ давно рекао, ни ђаво није у потпуности црн. Тако и наши ставови не могу бити у потпуности истинити и позитивни. То је ствар и нашег менатлитета који је искључив, нетрпељив и екстреман, Неопходно је да рационално обрадимо и супротно мишљење и будемо знатно толерантнији према другачијем ставу - апострофира Требјашанин. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси