Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  НУНС: Опасно је цртање мете новинару Жељку Вељковићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 06. 2021.

Извор: НУНС

НУНС: Опасно је цртање мете новинару Жељку Вељковићу

Независно удружење новинара Србије оштро осуђује цртање мете новинару „НеwсМаx Адриа“ телевизије Жељку Вељковићу у последњих пар дана.

Наиме, Вељковић је добио поплаву увреда и претњи путем друштвених мрежа, након направљеног прилога о њему 19. јуна на телевизији Пинк, пошто је 18. јуна у уводнику у емисији „Преглед дана“ споменуо Сребреницу и злочине над Албанцима. У самом прилогу његове реченице су извађене из контекста, те су се вртеле оне у којима је он причао о Сребреници, покраденим фрижидерима и убијеним Албанцима.

„Добро вече. Где сте били деведесетих? Колико сте села спалили? Јесте ли донели кући бар један фрижидер, прстен или златан зуб? Јесте ли убили бар једног човека у Сребреници. Укопасте ли неког Албанца у масовну гробницу? Или сте можда тих година изгубили неког свог у Босни, Крајини, на Косову?“, рекао је он на почетку емисије.

Вељковић за наше удружење каже да „све што се догодило шаље јасну поруку државе – у лаж треба да верујемо, а истина је опасна“.

„Готово истовремено власт и њени медији пласирали су очигледну и лако проверљиву лаж да је Црна Гора све Србе и Србију оптужила за геноцид, а мени поручили да се истина мора платити претњама, увредима и провлачењем кроз ружичасто перје и катран. Мој увод у Преглед дана био је јасан – злочини су се догодили, ратни профитери постоје, али и једни и други имају своја имена и искључиво личну одговорност“, изјавио је он.

НУНС напомиње да новинари имају право да се слободно изражавају, стога имају и обавезу да говоре истину, те да спомињање Сребренице, као најмрачнијег тренутка наше историје, никако не сме да буде условљено игнорисањем и прећуткивањем. Медијски радници се често застрашују због помињања тог догађаја, будући да су два међународна суда (Међународни кривични суд за бившу Југославију и Међународни суд правде) саопштила да је у том месту почињен геноцид.

Случај напада на колегу Жељка Вељковића ћемо регистровати у Бази напада и притисака на новинаре као и у нашој регионалној бази СафеЈоурналистс.нет, и о њему обавестити међународне организације.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси