Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Данијели Давидов Кесар уручено признање „Капетан Миша Анастасијевић”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 06. 2021.

Аутор: Дејан Алексић Извор: Политика

Данијели Давидов Кесар уручено признање „Капетан Миша Анастасијевић”

Наша новинарка, која деценију и по прати теме из области здравства, пре ове награде одликована је Сретењским орденом – сребрном медаљом за заслуге (2021), Наградом града Београда (2018), признањем УНС-а „Ђоко Вјештица” (2017)

Данијели Давидов Кесар, новинарки „Политике” која деценију и по прати сектор здравства у најстаријем дневном листу на Балкану, јуче је на свечаности у Ректорату Универзитета у Београду уручена награда „Капетан Миша Анастасијевић”. Ова награда, која носи име дунавског капетана, српског привредника и добротвора из 19. века, у оквиру пројекта „Пут ка врху” додељује се за остварене резултате у изградњи и јачању просперитета Београда и Србије.

Професор др Радован Пејановић с Универзитета у Новом Саду, председник комисије која је изабрала лауреате, подсетио је да је Миша Анастасијевић био пионир српског предузетништва, велика личност, а пре свега велики филантроп.

– Стално понављам његову мисао: „За ползу народа и своме отечеству.” То је оно што смо, нажалост, изгубили: бригу о јавном добру. Заборављамо да не можемо бити успешни уколико занемаримо опште добро. Али зато смо ове године управо наградили људе који доприносе општем добру. Данијела Давидов Кесар у претходном периоду дала је огроман допринос својим сјајним чланцима и интервјуима из области медицине. Ти чланци у „Политици” добро су штиво за медицинско образовање – нагласио је Пејановић.

Како је после доделе признања истакла наша колегиница, ово признање јој нарочито значи јер носи име добротвора који је помагао писцима, школама, давао новац за штампање књига.

– Поносна сам што сам се нашла међу добитницима награде „Капетан Миша Анастасијевић” јер је реч о човеку који је свој иметак улагао у знање и образовање, без којих нема напретка. А знање и непрестано усавршавање нарочито су важни у нашем послу који, осим што је леп и узбудљив, једнако је и одговоран. Новинари који желе да им се верује морају на себи стално да раде и да се усавршавају, да сваког дана марљиво и посвећено проверавају информације и да истражују – истакла је Данијела Давидов Кесар, која се осврнула и на турбулентну годину обележену короном, која се нарочито осетила у сектору медицине.

– Сада се полако, колико-толико, враћамо у колосек. Али, кад се сетим марта 2020, и данас се стресем. Вирус корона из темеља је променио начин рада новинара у области медицине јер све друге теме, колико год биле важне, морале су да се ставе у други план. За нешто више од годину дана, откако смо у корона режиму, урадила сам готово 1.000 текстова на ту тему, укључујући и репортаже, интервјуе, конференције, теме недеље… Било је врло изазовно пошто смо се свакодневно суочавали с непознаницама у вези са овим вирусом, али као и увек у својој каријери, и у последњих годину и нешто дана водила сам се светим правилом новинарства: да свака чињеница мора бити проверена и да увек морамо бити објективни – указала је наша колегиница.

Данијела Давидов Кесар пре ове награде за свој рад одликована је Сретењским орденом – сребрном медаљом за заслуге (2021), Наградом града Београда за новинарство (2018), признањем Удружења новинара Србије „Ђоко Вјештица” за новинарску хуманост (2017).

Више од две деценије у новинарству

Данијела Давидов Кесар новинарством се бави од тинејџерских дана, када је пре више од 20 година села за микрофон локалног радија у Петровцу на Млави. По завршетку студија журналистике на Факултету политичких наука почетком двехиљадитих долази у „Политику”, где брзо показује владање различитим темама, као што су социјална политика, дечја заштита и пре свега медицина. Ове теме годинама обрађује у више рубрика и додатака „Политике”. Пре четири године била је уредник специјализованих дневних страна „Медицина”, а већ дуже уређује додатак „Здравље у тањиру”. Својевремено је осмислила и „Здравствени кутак” на Ади Циганлији, у којем су гостовали најеминентнији лекари, а последњих година организује се на београдском Фестивалу здравља.

Овогодишњи лауреати

Међу лауреатима за овогодишњу награда „Капетан Миша Анастасијевић” нашли су се и др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса, др Драган Ковачевић, директор Електротехничког института „Николa Тесла”, проф. др Снежана Пајовић, директор Института „Винча”, проф. др Љубица Ђукановић с Медицинског факултета у Београду…

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси