Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милиони за режимске медије у Војводини (III): Традиционално богат улов у ВТВ мрежи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 07. 2021.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Милиони за режимске медије у Војводини (III): Традиционално богат улов у ВТВ мрежи

И у Суботици се понавља исти образац из више градова и општина у Војводини да новац из буџета највише добијају медији блиски власти, па су на локалним конкурсима највише добили они повезани с Владаном Стефановићем, Миланом Швељом, Јожефом Пинтером, те неизоставном Панонија фондацијом

 

Последњи медијски конкурс за суфинансирање пројеката из области јавног информисања у Суботици није донео никакво изненађење – још једном је гро новца припало медијима блиским локалним властима, онима који су на конкурсима „побеђивали“ и претходних година.

Задржан је образац виђен у више градова и општина у Војводини, па су тако највеће своте припале медијима који се повезују с Владаном Стефановићем, Јожефом Пинтером, те неизоставном Панонија фондацијом.

Истраживање Војвођанског истраживачко-аналитичког центра (VOICE) показало је да је и пре две године по истом обрасцу највећи део медијског буџета отишао управо овим трима групацијама и да „милионске износе добијају медији који су отворено прорежимски“.

ВТВ мрежа упецала 8,8 милиона

Највећи део колача – укупно 8.800.000 динара – на конкурсу за 2021. годину отишло је у руке медија у склопу ВТВ мреже.

За пројекат „Суботица – Живот, људи, догађаји“ фирми ВТВ д.о.о., чији је власник и директор Владан Стефановић, припало је 4.500.000 динара.

Још 2.300.000 комисија је определила за Магазин Дани, то јест пројекат „Суботичка свакодневица“, а два милиона динара за Радио Суботицу и њихов пројекат „Мултијезично“. Сви ови медији део су исте мреже и пријављени су на истој адреси – Арсенија Чарнојевића број 3 у Суботици.

У склопу ВТВ групације функционише читав низ локалних медија: Радио и ТВ Суботица, ТВ Бечеј, ТВ Нови Бечеј, ТВ Бачка Врбас, Магазин Дани, Новобечејски дани…

Њихова уређивачка политика поприлично је синхронизована. Доминирају изјаве локалних функционера и саопштења најразличитијих градских и општинских одбора СНС-а, као њихових коалиционих партнера, пре свих Савеза војвођанских Мађара (СВМ), Покрета социјалиста актуелног министра полиције Александра Вулина и Социјалдемократске партије Расима Љајића.

Према доступним информацијама, Стефановићеви медији ове године су на различитим медијским конкурсима у Војводини и конкурсу који је расписало Министарство културе и информисања добили најмање 28.725.000 динара.

Нова повезана лица

Да не буде све пресликано као претходних година, на овогодишњем конкурсу појавило се и једно ново и очигледно добро повезано лице – Милан Швељо, предузетник из Црвенке.

Према информацијама из јавно доступних извора, Швељо је у фебруару отворио фирму за производњу кинематографских дела, аудио-визуелних производа и телевизијског програма. Већ у првих неколико месеци добио је значајне своте на више конкурса у Војводини.

За блискост с градском влашћу у Новом Саду оптужио га је бивши градоначелник Борислав Новаковић. Пошто је Швељо у главном граду Војводине на конкурсу добио 700.000 динара, Новаковић је оценио да овом одлуком „скандал добија и поспрдну ноту“.

Швељо је у Апатину добио 900.000 динара, а у Суботицу му је за пројекат „Сачувај себе и друге“ припало чак два и по милиона. Комисија је сматрала да је „пројекат оправдан потребом указивања на свеприсутне проблеме у заштити животне средине“.

Сличног става била је и комисија у Сомбору, па му је у том војвођанском граду додељено 1.800.000 динара. Овде је назив пројекта „Оснажи се“, а као медиј наводи се портал vojvodjanski.com.

Овај сајт нема импресум, али у доњем левом углу исписане су речи: „Програмирање: ВТВ д.о.о.“.

Да ли је нова фирма део исте медијске мреже као и ВТВ из Суботице (највећи добитник на конкурсу) или је у питању случајност? Како они сами коментаришу тврдње да на медијским конкурсима новац добијају удружења и медији блиски СНС-у?

Цензоловка је покушала да добије одговоре на ова питања њиховим слањем на укупно пет адреса. Ниједан одговор, међутим, још није стигао.

Панонија под утицајем СВМ

Сада већ традиционално, и на конкурсу за 2021. годину значајан износ припао је и Панонија фондацији, чији је оснивач Национални савет Мађара. Ова фондација конкурисала је с три пројекта и сва три су им одобрена. То ће све грађане Суботице коштати 1.800.000 динара.

Подсећамо, Фондација Панонија покретач је Панон телевизије, Панон радија и Суботичког мађарског радија. Заменик директора фондације је Габор Агарди о коме је Цензоловка већ писала.

У једном тренутку он је био уредник радија, а истовремено и члан одборничке групе СВМ-а у Градској скупштини (што је озбиљан етички проблем), али и члан Програмског савета Радио-телевизије Војводине (што је већ озбиљан законски проблем).

Истраживање ВОИЦЕ-а из јануара ове године показало је да су медији у склопу Панонија фондације под непосредним политичким утицајем СВМ-а, што је случај и с другим гласилима чији је оснивач или суоснивач Национални савет Мађара.

МИЛИОН ЗА ПАНОНИЈУ И У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

Фондација Панонија је и на конкурсу у Бачкој Тополи добила милион динара.

На истом конкурсу за који је општина определила 15 милиона динара, више од половине (7.900.000)  припало је Информативном центру д.о.о. Бачка Топола. Заступници тог предузећа Корнелиа Мирић Наместовски и Ендре Хусак били су на листи СВМ-а за покрајинске изборе 2016. године, а и на листи СВМ-а на прошлогодишњим изборима.

Цензоловка је раније писала о народној посланици из редова СВМ-а Розалији Екерес, директорки листа Мађар со. Она је тада изјавила да ће упутити захтев надлежним телима да протумаче да ли постоји сукоб интереса у обављању функције на којој се налази. Тада су медијски експерти рекли да су ове функције неспојиве, а званичног става надлежних у вези са тим још увек нема.

YU ECO – традиционално

Други највећи део новца (6.620.000 динара) – после неприкосновених медија у Стефановићевом власништву – добила је суботичка компанија YU ECO д.о.о., која је оснивач истоимене телевизије и радија.

Већи део новца (4.500.000 динара) додељен им је за пројекат „Остваривање јавног интереса грађана Суботице у области јавног информисања“, док им је додатних 2.120.000 припало за пројекат „Најлепша јесен живота“.

Комисија је сматрала да је овде „реч о вишегодишњој устаљеној пракси квалитетног информисања на српском, хрватском и мађарском језику“.

Сувласник и директор те фирме Јожеф Пинтер – који се у локалним медијима појавио возећи се на фијакеру с Војиславом Шешељом, лидером Српске радикалне странке, правоснажно осуђеним за злочине против човечности – од 2017. године само на конкурсима у Суботици инкасирао је најмање 16.400.000 динара.

Додатних милион динара припало је још једној особи повезаној с телевизијом YУ ЕЦО, предузетнику Горану Половини, који се на сајту телевизије наводи као особа задужена за техничко вођство.

Цензоловка је покушала да ступи у контакт и с Половином, као и с телевизијом YU ECO и Панонија фондацијом. Нисмо добили ниједан одговор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси