Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Општина Аранђеловац не да паре непријатељским медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2021.

Аутор: Драган Тодоровић Извор: www.stvarnost.rs

Општина Аранђеловац не да паре непријатељским медијима

Наш портал и ове године без динара од Општине Аранђеловац – и не чуди кад је председник општине Бојан Радовић пре скоро годину дана окарактерисао писање нашег портала као непријатељско према њему лично и „Општини Аранђеловац као институцији“.

Телевизији „Шумадија“, на којој можете видети само афирмативне рубрике о локалној власти - миљеницима општинског руководства, додељено је 7, 8 милиона динара, од расположивих 11 милиона динара. Телевизији ”Сунце”, у чијем објективном програму има места и за опозиционе странке и критичке садржаје на рачун функционисања власти, припало је шест пута мање новца – 1,25 милиона динара. Наш портал је и ове године остао на списку медија који се „неће суфинансирати из буџета Општине Аранђеловац“.

Упркос томе што је Управни суд Републике Србије већ поништио два решења Општине Аранђеловац о додели средстава из буџета Општине Аранђеловац за пројекте којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања на територији Општине Аранђеловац за 2018. годину (о чему смо писали на нашем порталу), по тужби РТВ ”Сунце“, а занемарујући и то што је Управни суд 18. јуна ове године поништио и решење председника општине за 2019. годину, по тужби портала „Новости дана“ Ниш, као и истоветни поступак пред Управним судом по тужби портала „еСТВАРНОСТ“ за 2020. годину – општина Аранђеловац наставља коруптивну политику додељивања буџетских средстава по систему „може нам се, па шта?“ Због трачка наде да правда, ипак, постоји тужбе Управном суду против овогодишњег решења председника општине поднеће и Телевизија „Сунце“ и портал „еСТВАРНОСТ“.

Управа Општине Аранђеловац је донела нова решења за 2018. и 2019. годину, уз бројна нова кршења прописа, наводећи, као и у решењу за ову годину, да су „детаљна образложења пројеката, оцена и разлога та суфинансирање односно несувинансирање, садржана у предлогу... који је сачинила Комисија и који се налази на званичном сајту општине Аранђеловац.“ Наравно, као ни ранијих година, ни сад таквог документа нема на општинском сајту. 

Иначе, иста комисија – сви из Јагодине одлучује већ годинама (Драган Марковић – није Палма, Душан Аничић и Емил Милојевић). Тако је било и овог пута иако је било и других предлога.

Удружење новинара Србије предложило је за чланове Комисије два кандидата: Рада Ђорђевића, власника портала „Ресавски поштоноша“ у Свилајнцу и Предрага Филиповића, власника радио-станице у суседној Тополи. Чисто сумњамо да се о наведеном предлогу било ко у општини Аранђеловац и изјашњавао.

Зашто наш портал није изненадило што смо и ове године нашли у доњој табели, резервисаној за медије који се „НЕЋЕ“ финансирати из општинског буџета? И зашто смо сигурни да ће тако бити све док је Бојан Радовић председник општине? Зато што је сам Радовић потписао представку Основном суду у Аранђеловцу, од 17. септембра прошле године, у којој је, између осталог написао: „... тужилац на свом интернет порталу е-стварност.рс редовно објављује и тужбе трећих лица против мене, а које пре тога нису биле доступне широј јавности (неке од њих ни сам као тужени нисам добио), уз пропратни текст који обично зрачи непријатељским ставом према мени и општини Аранђеловац као институцији, а неретко је писан на границама увредљивог.“

Дакле, све је јасно – за државне непријатеље (јер, ко је општински, тај је и државни непријатељ) нема пара из буџетске касе. С обзиром на то да реч „непријатељ“ нашем порталу није означио било ко, већ председник Општине Аранђеловац, могли би и да поручимо: „пусти паре, нек су нама главе на раменима!“. Али, то нећемо да учинимо, већ ћемо се борити за правду и истину, па „ком обојци, ком опанци!“

Кад је већ реч о „непријатељима“, присетисмо се и да је прошло скоро три године од каменовања куће Владете Коларевића, председника Удружења „Павле Бакић“ (после критике власника каменолома на Венчацу, због прекомерне експлоатације мермера), а да актери тог непријатељског чина нису пронађени. Ни њихови налогодавци, наравно. Удружење од 2018. године никада није ни учествовало на конкурсима за финансијска средства (баш као ни Издавачка делатност „Стварност“), а ни починиоци упропашћавања животне средине на Венчацу (чиме се урушавају и могућности изградње средњовековног града Павла Бакића, последњег српског деспота), по кривичној пријави Удружења, до данас нису пронађени, иако их сви познајемо. „Има ги разни непријатељи!“

А шта је у обраћању Бојану Радовићу, председнику општине, поручио Добривоје Марински, власник Телевизије „Сунце“, препоручујемо да сазнате из прилога новинарке Александре Бињовић и сниматеља Ивана Живановића. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси