Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  OCCRP престао са радом у Русији како би заштитили новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2021.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

OCCRP престао са радом у Русији како би заштитили новинаре

Истраживачка новинарска група Пројект извјештавања о организираном криминалу и корупцији (OCCRP) каже да су прекинули своје операције у Русији како би заштитили своје новинаре од текућег владиног сузбијања независних медија у земљи

Из OCCRP-ја су 15. септембра саопштили да је већина руских партнера са којима сарађују означена као "страни агенти" или "непожељне организације" што их доводи у могућност да им буде нашкођено, имајући у виду тренутне услове.

Такођер су навели да су својим запосленицима у Русији савјетовали да се преселе у друге државе, а они који остају добили су отпремнине и помоћ у проналаску новог посла.

"Нећемо престати да извјештавамо о клептокрацији, али све је мање користи од тога да се буде тамо и све је већи ризик за слободу запосленика. Радићемо са новинарима вани", рекао је суоснивач организације Drew Sullivan на Твитеру.

"Захваљујемо се посвећеним новинарима који су се храбро борили да кажу праву истину и да се супротставе убојитом строју дезинформација што је руска влада. Они су истински хероји. Људи те велике земље заслужују више", рекао је Сулливан.

OCCRP је некомерцијална организација која уједињује више од 50 независних медија широм свијета. Сваке године објаве преко стотину истраживачких радова сваке године.

Критичари кажу да користе руски закон о страним агентима, примарно усвојен 2012. године, власти користе за сузбијање независних гласова нарочито посљедњих мјесеци док се приближавају локални избори.

Закон тражи да се невладине организације за које се сматра да примају новац из иностранства и да се баве политичким активностима региструју и идентификују као страни агенти, те да се подвргну ревизији.

У јулу је Венецијанска комисија Вијећа Европе позвала Русију да одбаци дијелове закона "о страним агентима" рекавши да имају "значајан застрашујући ефекат на слободно изражавање грађанских и политичких права који су од виталног значаја за учинковиту демократију."

Русија каже да су закон и нови амандмани осмишљени како би повећали транспарентност и унаприједили националну сигурност. Но, Венецијанска комисија у свом извјештају наводи да ће резултати бити управо супротни.

Радио Слободна Европа/Радио Либертy (RSE/RL) као и неколико њихових страница на руском језику, укључујући и телевизијски програм Current Time, налазе се на регистру сраних агената.

РСЕ/РЛ није означио свој садржај због чега је Министарство правосуђа изрекло десетине милиона долара казни, те су се жалили Европском суду за људска права. Такођер су премјестили неке од својих запосленика и операција из Москве у Кијев и на друга мјеста. Предсједник РСЕ/РЛ Јамие Флy каже да је Русија покушавала да казнама прекине постојање сервиса у Москви.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси