Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ тражи повлачење државе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2012.

Аутор: Биљана Љубисављевић Извор: Преглед

ЕУ тражи повлачење државе

Упркос томе што је Медијском стратегијом усвојеном пре нешто више од годину дана предвиђено постојање регионалних јавних сервиса, њих у Србији вероватно неће бити, речено је на скупу под називом „Медијска реформа у Србији“ одржаном у Регионалној привредној комори у Нишу.

 

Помоћник министра културе и информисања Драган Коларевић истакао је да ће судбину регионалних јавних сервиса одредити Закон о јавном информисању који ће се наћи у јавној расправи у другој половини наредног месеца.

"На закону се још ради, али су високи званичници наше државе и Европске уније најавили да ће се наша држава повући из медија у року од две године. Европска унија тражи повлачење државе како би сви медији у Србији били у равноправном положају", рекао је.

Коларевић је истакао да примена Закона о јавном информисању сигурно неће проћи без ломова и додао да се интензивно ради на дефинисању начина на који ће функционисати локално информисање.

„Финансирање из државне касе ће вероватно бити преко тендера, на које ће моћи да се јаве сви медији. Медијски јавни сервиси – РТС и РТВ морају да имају другачији начин финансирања, а за њих још нисмо нашли одговарајући модел. Овај садашњи систем наплате ТВ прептлате не функционише и мораће да се пронађе нови“, рекао је Коларевић.

Према његовим речима, проценат наплате ТВ претплате спао је на свега 35 одсто, а процењује се да ће наредне године износити свега 25 одсто.

Како је истакао Коларевић, тренутно се разматра могућност да се ТВ претплата плаћа квартално као једна врста пореза на некретнине.

Он је подсетио да је један од услова за добијање кандидатуре за чланство у Европској унији усвајање стратегије јавних гласила до 2016. године и усвајање закона о јавном информисању, о радиодифузији, о својинској трасформацији ТаНЈуга и јавним сервисима. Представници телевизијских кућа из Ниша, Пирота и Врања оценили су да би без регионалних јавних сервиса грађани Србије јужно од Београда били ускраћени за објективно и правовремено информисање.

Директор Нишке телевизије Бобан Рајковић истакао је да је постојање већег броја медија услов за развој демократског друштва. „У Нишу, међутим, сада постоје само две телевизије пошто су угашене ТВ Зона и ТВ5. Њихово гашење доказ је да телевизије у нашој земљи не могу да се издржавају само од своје зараде. То је немогуће ни Нишу који има 300.000 становника, а камоли у мањим градовима“, рекао је.

Представници Нишке телевизије подсетили су да је Радио-телевизија Војводина медијски јавни сервис који има 1.700 запослених и покрива подручје од око два милиона становника, док НТВ, ТВ Крагујевац и ТВ Врање, које претендују да буду регионални јавни сервиси, имају само 230 запослених, а покривају подручје од око три милиона људи.

Директор РТВ Врање Зоран Величковић изјавио је да Европска унија никада није рекла да у нашој земљи не треба да постоје регионални јавни сервиси. „Иза намере да се донесу закони који не дозвољавају формирање регионалних јавних сервиса стоје људи из УНС-а и НУНС-а, односно из такозване Медијске коалиције.

Медији из унутрашњости земље ускраћени су за могућност да изнесу своје аргументе о неопходности постојања регионалних јавних сервиса“, истакао је Величковић. На скупу је такође речено да све европске земље имају регионалне јавне сервисе, а да би у Србији требало да их буде шест.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

28.12.

2012.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 08:48

Dugotrajno medijsko studiranje

"Na zakonu se još radi, ali su visoki zvaničnici naše države i Evropske unije najavili da će se naša država povući iz medija u roku od dve godine. Evropska unija traži povlačenje države kako bi svi mediji u Srbiji bili u ravnopravnom položaju", rekao je Kolarevic.

G. Kolarevic bi u svakom slucaju trebalo da procita sta su pre neku godinu napisali vrhinski strucnjaci iz Evropske unije u tzv. Medijskoj studiji:
http://www.anem.rs/sr/medijskaScena/uFokusu/story/11191/TEKST+MEDIJSKE+STUDIJE.html

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси