Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спискови опасних намера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2012.

Аутор: Ђорђе Одавић Извор: Нови Магазин

Спискови опасних намера

Када се политички манифест једне политичке партије зове “Политички војник”, а у њему стоји реченица као да је изашла из Хитлеровог пера: “Ретки су народи попут Срба који имају тако велики утицај на ток догађаја читавог човечанства и који су одабрани од Бога да читавом свету сведоче истину”, лако је сместити организацију “Наши” на политичку маргину.

Али, када ова организација већ месецима бомбардује јавност списковима “антисрпских”, “прошиптарских” и “плаћеничких” медија, невладиних организација и појединаца, а да држава и њени органи не реагују, поставља се питање чији глас они представљају, маргиналне неонацистичке групације или актуелног политичког “мејнстрима”.

Истине ради, у име државе се огласила, мада то није њен ресор, потпредседница Владе Србије за европске интеграције, Сузана Грубјешић, која је реаговала на вербални напад организације Наши на угледног интелектуалца Ивана Вејводу.

“Говор мржње и екстремни ставови покрета Наши, изнети на рачун председника Балканског фонда за демократију (БТД) Ивана Вејводе, заслужују апсолутну осуду целокупног друштва и брзу реакцију државних институција… Говор мржње и позиви на хапшење и затварање људи које неко сматра политичким противницима, карактеристика су недемократских и тоталитарних друштава. Таква екстремистичка реторика шаље лошу слику о нашој земљи и такве појаве заслужују не само апсолутну осуду целокупног друштва већ и брзу реакцију државних институција, чији је један од основних задатака заштита безбедности грађана и демократских вредности“, изјавила је Сузана Грубјешић.

Покрет Наши је у последњем саопштењу објавио да је поднео кривичну пријаву против БТД и Ивана Вејводе због “због противуставног деловања и подривања уставног поретка, односно, због спровођења, финансирања и координирања противуставних пројеката изградње, промоције и јачања квазидржаве Косово на територији Републике Србије”.

На списку ове организације налазе се и Комитет правника за људска права (Yucom), чији директор Милан Антонијевић каже за Нови магазин да ћутња државе на акције “Наших” прави од “појединих људи, организација и медија легитимне мете”.

“Када неко види да они не уживају заштиту која им по закону и Уставу припада може да дође на идеју да свашта са њима ради. Без обзира на наводни мали значај, снагу и утицај “Наших” и сличних групација, Тужилаштво мора да реагује због напада и дискриминације организација која се баве заштитом људских права. Поред тога, имате о отворене претње судијама Уставног суда, које су забранили деловање појединих екстремистичких организација”, рекао је Антонијевић додавши да не би волео да сутра овај говор мржње прерасте у злочин из мржње.

На мети десничарских екстремистичких организација већ годинама се налази Б92.

Главни и одговорни уредник ове куће Веран Матић се плаши да ћутање државе није знак неактивности, већ активног подржавања акција екстремистичких организација.

“Ради се о тренду промоције стила деведесетих. Сведоци смо тога и на телевизијама са националном фреквенцијом, када је недавно током емисије на ТВ Хепи, изречено све оно што се могло прочитати у саопштењима “Наших”, без икакве ограде. Могли смо да чујемо и да се промовише превентивно убијање, а да водитељ ни једног тренутка није реаговао. Није реаговала ни Радио дифузна организација, која је директно плаћена да надзире садржину емисија на телевизији, а камоли да су реаговали они који нису директни плаћени, него би требало да чувају закон и европске вредности”, упозорио је Матић.

Према његовом искуству, веома лако оно што је маргинално прерасте у национално и веома лако се негативна енергија претвори у рушилачку силу десетак хиљада људи који разарају град и тероришу грађане.

“Интересантно како те екстремистичке организације означавају НВО као стране плаћенике, због тога што добијају донације из  Европске уније, али ниједног тренутка нису највеће примаоце донација из ЕУ, односно државу и владу означили тим речима”, закључио је Матић.

Чији су

Организација „Наши“ основана је 15.01.2006. и регистрована на савезном нивоу државне заједнице Србије и Црне Горе. У августу 2010, “Наши” склапају споразум о сарадњи са СНП 1389, и после готово годину дана сарадње, поново постају самостални. По свом профилу И деловању спадају у екстремистичке десничарске организације, идеолошка основа им је у делима Јустина Поповића И Николаја Велимировића и повезани су са бројним руским (не)владиним организацијама, које
активно подржавају председника Владимира Путима.   

Активно делују на прикупљању хуманитарне помоћи Србима са Косова, али су ипак највише присутни у јавности са агресивном кампањом против одржавања Параде поноса и објављивањем спискова  медија и невладиних организација за које тврде да су „антисрпски и непожељни“.

Тужилаштво надзире “Наше”

Републичко тужилаштво је оформило предмет поводом деловања организације “Наши” и проверавају се сва њихова саопштења и наводи да би се утврдило да ли постоји кривично дело угрожавање сигурности одређених лица. Републичко тужилаштво је својевремено  од Уставног суда затражило забрану регистроване организације СНП 1389 и забрану нерегистрованих организација СНП Наши из Аранђеловца и СНП Наши 1389. Као разлог навело је да је њихово деловање усмерено на насилно рушење уставног поретка, кршење Уставом зајамчених права и изазивање националне, верске, расне и сексуалне мржње и дискриминације.

Уставни суд је ову иницијативу одбацио.

Апел  Независног удружења новинара Србије: Није време за ћутање Независно удружење новинара Србије (НУНС) изражава дубоку забринутост због ширења атмосфере линча и нетрпељивости према неистомишљеницима и позива демократску јавност да се енергично супротстави говору мржње и бруталној кампањи која се води против појединаца и организација.

НУНС је пре неколико недеља упутио отворено писмо председнику Србије Томиславу Николићу и премијеру Ивици Дачићу упозоравајући на спискове непожељних организација и појединаца које праве ултрадесничарске организације. На то писмо није било никаквог одговора, а у међувремену се забрињавајући тренд наставља.

Сматрајући да је реч о претњи слободи говора и деловања, и да је од примарног значаја да органи јавне власти препознају ту опасност, НУНС понавља јавни апел и тражи да се овим важним питањем позабави и српски парламент. Позивамо све парламентарне групе да размотре могућност отварања дебате о овом важном питању које може озбиљно да угрози развој српског друштва и да се јавно одреде према ширењу нетрпељивости и нетолеранцији и тако допринесу јачању демократских капацитета друштва.

Јавно одређивање парламента према оваквим појавама и указивање на њихову штетност било би делотворније од забрана организација и других административних мера. У противном, српско друштво би могло да потоне у атмосферу попут оне која је владала деведесетих, када су због другачијег мишљења људи излагани јавном линчу а новинари чак и убијани”, каже се у саопштењу НУНС-а.

*Уколико желите да се придружите Апелу јавности Независног удружења новинара Србије пошаљите маил на zoran.prerad@gmail.com

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси