Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Немачка: Уставом против ТВ претплате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 02. 2013.

Аутор: Анђелко Шубић Извор: Deutsche Welle

Немачка: Уставом против ТВ претплате

Да ли слепе особе - или чак они који уопште немају ТВ или радио-пријемник, морају да плаћају ТВ претплату? Према новом пропису у Немачкој - да, морају. Али све је извесније како ће тиме морати да се бави и Уставни суд.

Политичари немачких савезних покрајина досетили су се једноставнијег начина за прикупљање новца за "јавно-правне" ТВ и радио куће. Уместо вечитог "лова" на прекршитеље и у временима кад није јасно, где је граница између телевизије, интернета и других облика електронске комуникације, од почетка ове године претплату од 17,98 евра месечно морају да плаћају једноставно сва домаћинства.


Али оно што се политичарима чини логично и што свакако осигурава стабилан и сигуран приход јавним медијима, у многим случајевима прелази границе здравог разума. Јер, шта је са онима који - а има и таквих; слушају само радио и уопште немају телевизор? Шта је са глувим и слепим особама које изјаве уредника јавних медија како ће "повећати понуду за њих" могу да сматрају тек неукусним цинизмом?

Претплата за сваку од стотине филијала

Иако већ и код домаћинстава има мноштво примера где се нови пропис чини апсурдним, ново правило је највише панике изазвало међу предузећима. Наиме, претплата ће се наплаћивати и од сваке продавнице, као и од службених возила. Код малих трговина се то још некако може и оправдати, али на пример у случају ланца дрогерија Росман, који има на хиљаде филијала и читаву флоту службених возила, то значи пословну катастрофу. До сада је Росман плаћао око четрдесетак хиљада евра медијских такси, али тај износ је набујао на око 200 хиљада евра. У нашем медијском свету, политичарима се то учинило као најједноставније решење. Али, све су већи изгледи како ће пропис о претплати морати да се промени. Многа службена возила уопште немају радио, а и у продавницама слушање радија на радном месту "није у складу с радним моралом". Али за разлику од инвалида и оних који не желе да учествују у медијској халабуци, Росман и слична предузећа имају и сопствене правне службе и новац да ангажују одличне правнике да се обрачунају с овим прописом о наплати претплате који се граничи с апсурдом.

Пред телевизијом (ни)су сви једнаки

Тако је, на иницијативу тог ланца, и привредна комора Немачке затражила вештачење једног од врхунских правника за уставно право, Кристофа Дегенхарта из Лајпцига. Кратко речено - нови начин наплате телевизијске и радијске претплате крши Устав у читавом низу његових одредби. Правник образлаже своју тврдњу са неколико аргумената: први је како паушална наплата претплате крши темељна права грађана, попут права на сопствени избор и слободу, али и права на равноправност. Она ограничава и слободу деловања предузећа, а њоме се жели наплаћивати само постојање неког простора - без икакве провере да ли се у том простору уопште налази некакав електронски уређај.

Тиме се, сматра овај правник, заправо уопште не наплаћује претплата, него је то својеврсни порез који се намеће за коришћење одређене некретнине - и ту је други, за Немачку подједнако важан аргумент. Јер накнаду за јавне медије су договориле немачке савезне покрајине, а оне уопште немају право да доносе одлуку о порезу такве врсте. То је искључиво у надлежности савезне, дакле владе у Берлину.

Заправо, обзиром на специфичне немачке прописе о надлежностима појединих нивоа власти, и у том случају би опет морао да се умеша Уставни суд. Јер Берлин јесте задужен за такве порезе - али не само да није донео одлуку о томе, него му се забрањује и бављење медијском политиком, што је у надлежности покрајина. Зато покрајински политичари, попут Мартина Штаделмајера из државног уреда покрајине Рајнланд-Пфалц и даље за лист Франкфуртер алгемајне цајтунг тврди како "није почињена никаква грешка" и како ће нови начин убирања претплате "издржати правну проверу."

Након и ове правне провере независног стручњака свакако ће доћи и до провере пред судом. Шта ће он одлучити - и да ли ће онда бити враћен новац који је од почетка ове године наплаћен од оних који уопште не гледају телевизију, о томе судије тек треба да одлуче.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси